Tuesday, July 8, 2014

Mee Kari



Menu berbuka puasa Lieza bebaru ni...Mee Kari...resepi ni dah pernah Lieza guna sebelum ni(SINI)...tidak lah sekerap kali Lieza masak Mee Kari tp bagi Lieza resepi ni  mmg sedap dan En Hubby pun berpendapat begitu...so apa lagi jom ler cuba try uji dan test...mana la tau kan kot kot kena dgn taste...cumanya kali ni Lieza tak letak kerang tu jer...yg lain semua sama maintain.

Resepi Sumber Dari : Kak Azlita Masam Manis

MEE KARI KAK YATI
By: Kak Yati

8 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
1 cwn udang kering - direndam n dikisar
1 cawan rempah kari daging - ita guna BABAS
1 biji santan
2 inc halia - dititik
2 inc lengkuas - dititik
2 btg serai - dititik
3 kpg asam keping
garam dan gula secukup rasa
1/2 kg daging - ita guna batang pinang
10 ekor udang - yg besar
fish ball
kerang
tauhu sponge yg dah goreng

Bahan dimakan bersama
Mee kuning
Timun dihiris halus
Tauge
Telur rebus 
Daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Bawang goreng
Limau kasturi
Cili Jeruk - jika suka

Tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau.
Masukkan rempah kari daging yg tlh dibancuh dgn air, halia,lengkuas dan serai.
Masukkan air dan biar ia didih.
Masukkan daging dan biar hingga daging empuk (jika tak pakai daging batang pinang rebus daging terlebih dahulu n masukkan dgn air rebusan sekali).
Kemudian masukkan santan dan asam keping dan biar hingga merenih.
Masukkan udang, kerang dan fish ball.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan tauhu sponge.
Biarkan kuah mendidih
Sedia dihidangkan

Mee Kari ni di makan bersama mee kuning, timun, tauge, telur, taburan bawang goreng dan hirisan daun sup n daun bawang. Perahkan limau kasturi untuk mendapatkan rasa dan aroma yg enak... kalau nak lagi pedas bolehlah dimakan bersama cili jeruk.

 

Thursday, July 3, 2014

Ayam Percik Kelantan

 Ayam Percik ni bukan lah menu berbuka puasa mahupun menu bersahur tp Ayam Percik ni menu sebelum bulan Ramadhan lagi baru lieza teringat nak share sini. Resepi ni Lieza ambil dari dapur yg sama dgn resepi Nasi Goreng Ikan Masin tu..iaitu Dari Dapur 
Sebelum ni Lieza pernah juga buat ayam percik tp menggunakan resepi lain klik SINI yer..bagi Lieza kedua2 resepi ni ada keistimewaannya tersendiri yg tak dpt Lieza nyatakan bezanya...cumanya bagi Lieza kedua duanya mempunyai rasa yg sedappppp dan memenuhi citarasa Lieza sekeluarga...terpulang pada kawan2 yer..nak cuba yg mana satu...
Sebelum terlupa..Lieza panggang ayam ni dgn menggunakan Pemanggang ajaib jer...cepat jer masa memanggangnya. 


Ayam Percik Kelantan
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan: 1 ekor ayam - potong 4
Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya

Bahan Kuah:
2 pek santan pekat
10 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam

Cara cara:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar ayam sehingga separuh masak. Saya kukus ayam terlebih dahulu sebab mahu cepat. Sementara ayam dibakar, siapkan bahan kuah.

Kisar semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.



Wednesday, July 2, 2014

Nasi Goreng Ikan Masin Ala Thai


Kali ni Lieza nak share menu bersahur pulak yer.... Nasi Goreng Ikan Masin Ala Thai
resepi yg di kongsi dari Dapur Azie Kitchen
 Tibalah giliran lieza pulak memanjangkan resepi ni kat sini, terima kasih kepada penyumbang resepi ini. Bagi lieza resepi ni memenuhi citarasa kami juga walaupun pepagi bersahur tp tetap selera....sedapppp..

Nasi Goreng Ikan Masin Ala Thai

Bahan-bahan 

Nasi secukupnya
1/2 labu bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih  -di ketuk
8 biji cili padi - diketuk
3 keping ikan tenggiri masin- buang tulang
2 sb sos tiram
1 sb sos ikan
2 helai kailan - lieza gantikan sawi jer stok kailan takder
1 btg kacang panjang - dipotong kecil
Karot - hiris panjang
2 biji telur
Sedikit garam - rasakan dahulu

Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis ikan masin, tekan tekan sikit dgn sudip supaya hancur. Bila ikan masin nak garing masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Tumis sampai naik bau masukkan sos tiram dan sos ikan.

Masukkan kacang panjang, karot dan kacau hingga karot lembut.

Ketepikan rencah dan tuangkan telur. Masukkan nasi dan kacau supaya telur bersalut dengan nasi. Boleh letak garam sikit kalau belum masin.

Bila nasi dah nak masak baru letak daun kailan. 

Siap utuk dimakan....

Tuesday, July 1, 2014

Telur Bungkus


Menu berbuka seterusnya iaitu Telur Bungkus resepi yg dikongsi 
Jom tgk resepinya....lieza cnp sahaja ye

Bahan2
3 biji telur
1 ketul dada ayam - didadu isinya saja - lieza gantikan 3sb daging hancur
1/2 batang carrot - potong dadu
1/2 biji cili capsicum - potong dadu 
3 helai daun kobis - racik halus - tak letak
(sayuran boleh digantikan dgn apa2 jenis sayur yg anda suka.. spt kubis bunga, brokoli, buncis atau apa2 sj. kali ni MaDiHaA hanya ada stok carrot & kacang peas dlm tin.. so guna 1 btg carrot & 1 tin kcg peas kecil)
1/2 biji bawang besar - potong dadu
1 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar cili kisar
sos cili
sos tiram
garam sket
perasa
air sikit
minyak
utk sayuran lieza cuma letak carrot dan tomato sahaja...stok yg ada sahaja 
Cara2
-Panaskan minyak, tumiskan bwg putih, bwg besar & cili kisar hingga wangi.
-Masukkan isi ayam, kacau2.. tambah air sikit jer.. kacau kejap biar ayam masak.
-Masukkan sayuran semua kacau lagi.
-Masukkan sos tiram, sos cili.. agak2 yer.. ikut byk mana suka.
-Masukkan serbuk perasa. Masukkan garam jika perlu. Biar kering sket.
-Bila sayuran dah masak.. bolehlah di tutup apinya.

Cara Menyediakan Telur Bungkus
-Pecahkan telur, campur 1 sudu besar air dalam telur, garam.. kacau2 bagi rata.
-Sediakan kuali.. lebih bagus non stick pan. Kalau kuali biasa.. bubuh minyak sikit sapu dengan daun pandan.. jangan byk nanti tak boleh nak dadar nipis.
-Bila kuali dah panas.. tuangkan telur dlm kuali.. kemudian angkat kuali dan pusing/lenggang kuali bagi telur jadi nipis dan lebar. macam kita buat kuih dadar. (guna kain pengalas yerrrr puan2.. panas telinga kuali tu )
-Bila dah masak.. guna sudip terbalikkan telur.. hati2 nanti telur pecah..
-Bila dua2 belah telur dah masak.. tutupkan api.
-Ambil sayuran yg dimasak tadi dan tuangkan atas telur tadi (telur dadar masih dlm kuali yer puan2)
-Lipatkan kiri kanan, atas bawah telur supaya jadi telur bungkus 4 segi.
-Ambil pinggan hidangan dan tekapkan pd telur tadi. Maksudnya terbalikkan pinggan tu atas telur/dlm kuali.
-Kemudian tangan kanan pegang tangkai kuali (bagi non stick pan) sambil tangan kiri pegang pinggan tadi (pegang kuat2 yer nanti jatuh tak tauuuu ) Bagi kuali biasa pun boleh buat gak.. tapi kena pegang kuat2 telinga kuali tu.. dan hati2 jangan terkena tangan anda... kuali tu masih panas.
-Dengan kadar cepat.. terbalikkan kuali tersebut.. maksudnya pinggan dah berada di atas tapak tangan kiri kita dan kuali pulak dah jadi terbalik.. angkat kuali pelan2.. and.. taraaaaaaaaa... jadilah telur bungkus... 
 

Sunday, June 29, 2014

Kuih Ketayap


Bulan puasa teringin pulak nak mkn kuih ketayap ni...memandangkan nak buat pun senang jadi Lieza meringankan masa  meringankan tenaga la juga nak buat ni...
Resepi ni dah pernah lieza share dulu..mmg senang mudah dan yg penting kejadiannya mmg kita suka..walau pun lieza sedikit derhaka cuma guna air sahaja. bukan santan tp hasilnya sedap di tekak lieza.


Kuih Ketayap
Lieza dpt 6 biji utk saiz frying pan 8"
Bahan-bahan ( 3-5 orang )
utk kulit
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)- lieza guna air jer
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau

utk inti
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
1 helai daun pandan

Cara-cara

untuk inti;
 Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
Untuk kulit; 
Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis.(lieza guna air terus campur kedalam tepung jer) Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.

Ayam Berempah Kak Hanieliza - Pertama Ramadhan


Salam Ramadhan utk semua pembaca pembaca blog ini...Menu kat atas ni adalah menu berbuka pada hari pertama puasa hari tu Ayam Berempah, Lemak Pucuk Ubi, Kuih Ketayap dan sambal Ikan bilis tempe dan kacang...salah satu yg Lieza nak share ialah resepi Ayam Berempah Kak Hanieliza yg Lieza cuba dari Buku resepi beliau iaitu Satu Hari Satu Resepi.

 

 Bahan A
5 keping/ketul paha ayam - Lieza campur dgn dada
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan lada sulah
1 sudu makan serbuk cili 
Sedikit daun kari
Garam secukup rasa
Minyak Masak

Bahan B ( Di kisar)
5 Ulas Bawang putih
1 inci halia
3 batang serai

Cara2
  1. Gaulkan Ayam dengan semua bahan kecuali minyak.
  2. Perapkan selama 1/2 jam
  3. Panaskan minyak yg banyak dan gorengkan daun kari dahulu dan kemudian masukkan ayam sekali.
  4. Goreng ayam sehingga kekuningan dan masak.

Thursday, June 26, 2014

Ayam Buttermilk

               

Hari ni nak share resepi Ayam Buttermilk yg memenuhi citarasa Lieza...Resepi ni Lieza ambil dari Dapur Kasih Salina...terima kasih kerana sudi share resepi yg sedap dan mudah ni.
Bahan-bahannya: Resepi Ayam ButterMilk
  • Ayam (untuk 4 orang makan - ayam tu potong la kecik-kecik)
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar tepung gandum 
  • sedikit garam
  • sedikit gula
  • 1/2 tin susu cair (kalau nak kuah banyak - lebihkan susu cair) - Lieza guna 3sb susu tepung campur 1 cawan air nak byk kuah letak la byk air.
  • 3 sudu butter
  • Daun Kari
  • 3 biji bawang merah (- hiris atau potong dadu. aku guna setengah bawang holand)
  • 1 ulas bawang putih (ketuk2 jer)
  • 6 biji cili api hijau 
  • Minyak untuk goreng ayam
 Cara masaknya : 
  1. Gaulkan ayam dengan serbuk kari dan sedikit garam. Rata dan sebatikan dulu dengan serbuk kari baru masukkan tepung jagung dan tepung gandum ke dalam ayam.
  2. Goreng ayam sehingga masak (guna minyak biasa yer..)
  3. Dah masak ayam, panaskan kuali plak dan masukkan butter.
  4. Bila butter dah cair, masukkan bawang putih, bawang merah, cili api dan daun kari.
  5. Masukkan susu cair bila bawang dah garing sedikit.
  6. Biarkan susu cair tu mendidih sekejap dan kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan sedikit gula jika suka.
  7. Kalau suka dan nak kuah ayam tu pekat, masak la lama sikit supaya kuahnya pekat gituuu..
  8. Tapi aku suka kuahnya cair sikit. So, biarkan sekejap jer ayam tu. Bagi kuahnya pekat sikit2 jer. 
  9. Dan kalo terlajak pekat sangat, tambah jer air sikit.
  10. Dah siap, makan dengan nasi panas2..


Tuesday, June 10, 2014

Ayam Masak Kicap Paling Sedap Didunia





Usah di tanya ngape Tajuknya gitew yer dah mmg begitu pun nama menu ni tau..
Tak kira lah mcm mana pun kan yg penting menu ni mmg sedappppp sgttttt anak2 pun makan nasi bertambah tambah. kelainan resepi masak kicap ni ialah di tambah mayonis ke dlmnya..
Resepi lieza ambil dari Dapur Izah The Muufin Lover terima kasih Izah berkongsi resepi serta penyumbang asal resepi yg marbeles ini... akak panjangkan kat sini pulak yer.




AYAM MASAK KICAP (MAYONIS)
resepi : thunderkitten
by: izahdaut


Bahan-bahannya


1 ekor ayam - izah guna 1/2 ekor ayam
- izah gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam dan goreng dengan minyak penuh dan api yg besar utk mengeluarkan air ayam. Goreng sekejap sahaja sehingga luarnya kekuningan.


bahan tumbuk/blend

1 biji bawang besar (purple)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batng serai - izah tambah


bahan rempah tumis

1 Kulit kayu manis
5 biji Cengkih - izah tak letak
2 biji Buah pelaga


1 Bunga lawang
8 biji Lada hitam biji - ketuk sedikit



3 biji Lada kering - potong sahaja


bahan perasa


6 sudu besar Kicap MANIS cap kipas udang
1 sudu besar mayonis lady's choice
Serbuk lada sulah ajishio
Garam ( tapi biasanya kicap dah cukup masin)

CARA MEMASAK


Ayam digoreng dulu sampai keemasan.pakai api besar & minyak yang banyak.tujuan menggoreng untuk garingkan kulit dan bahagian luar ayam dan menyingkirkan air dalam ayam yang boleh sebabkan ayam masak kicap anda berbau tak best. Angkat ayam dan ketepikan.

Panaskan minyak dalam 5 sudu besar.Tumiskan bahan rempah hingga berbau. Kemudian masukkan bahan yang ditumbuk/diblen tadi. Tumis sampai garing dan berbau wangi.

Masukkan ayam yang dah di goreng.
Tambah kicap secukup rasa.
Masukkan air sampai tenggelam semua ayam. Air aras ayam sahaja. Jangan terlalu banyak,

Buka api sederhana dan renehkan (masak slow2) kalau api kuat memang air cepat kering tp kuah tak meresap dalam ayam.. kalau masak api perlahan kicap akan meresap sampai tulang..

Bila mendidih, masukkan mayonis..serius...sedap sangat bila korang tambah mayonis..ayam masak kicap korang akan ada rasa BANDAR...moden sikit la.. kan orang muda kena kreatip..
Keringkan kuah sampai jadi pekat..kalau tak mayonis tadi akan nampak berketul2..
Rasa dulu..tambah la lada sulah ajishio dan garam secukup rasa..

Bila semuanya ok.. angkat dan hidangkan.






Monday, June 9, 2014

Fried Potato


Resepi Kentang Goreng mEnu breakfast yg simple dan sedap ni lieza cuba dari Blog masakan dari dapur Pn Shahriah Abdullah seorang Novelis dan peserta Masterchef Malaysia musim pertama itewww...The Writer's Cooking..Menu ni asalnya Fried Potato Rosmary tp derhaka sikit sbb takde daun rosemary so liza campakkan jer mix herbs je.

Resepi yg yg mudah dimana hanya beberapa bahan je tak susah mana pandai2 kita la nak olah yg pentingnya anak2 kesedapan bila menikmatinya.

Bahan2

kentang, bawang besar, bawang putih, cili kering, bawang putih, parmesan cheese dan rosemary.

Goreng Kentang dulu ketepikan, Kentang tu tak perlu di kupas kulit just potong baji dan goreng 
Kemudian  panaskan sedikit butter dan tumis bawang putih, bawang besar dan cili kering dah tu masukkan kentang taburkan cheddar cheese je dan taburkan juga mix herbs. Siap...

Kalau nak tgk resepi asal bole klik The Writer's Cooking byk lagi tau resepi2 yg di kongsi

Saturday, April 19, 2014

Masalodeh/Vadai

Selamat berhujung minggu yer kawan kawan....adik adik..makcik makcik dan semuanya....
Semalam adalah cuti Good Friday di sini, jadi Lieza merajinkan diri utk mencuba membuat kuih vadai ni..alhamdulillah menjadi dgn jayanya...rangup di luar dan lembut didalam...syiokkkk wooo bila gigit mengigit dan tergigit cili....perghhhh...sgt2 puas hati dpt dgn byknya..boleh la 4 kali mkn sama byk dengan kuantiti didalam gambar tu yer...yg lainnya liza goreng sekejap dan frozen kan..bukan movie Frozen yer.
Resepi ni Lieza ambil di Dapur Cendana Kasih sgt senang nak buatnya...campak campak jer.....haaaa apalagi pergilah beli kacang dal yer buat cpt...(bagi yg minat ler mkn kuih ni).
terima kasih Cendana Kasih

Bahan-bahan :
300gm kacang dal
1 bj bawang besar - potong dadu
1/2 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari - potong halus
2-3 tangkai cili kering - potong halus
Garam secukupnya
1/2 biji telur
secubit tepung ubi - liza tak letak
Minyak utk menggoreng

Caranya :
- Rendam kacang dal selama 4 jam atau 1 malam
- Tapis dan kisar halus 3/4 kacang dal didalam blender
- Masukkan bawang dadu, cili kering, daun kari, jintan manis dan lain2. Gaul hingga sebati.
- Basahkan tapak tangan, letakkan 2 sudu besar bancuhan, bentukkan seperti bebola dan leperkan.
- Goreng dalam minyak yg panas sehingga kekunigan.

Saturday, April 5, 2014

Thai Son In Law Eggs / Khai Luk Khoei


Menu lauk hari ni ..Nama nya Thai Son in Law Eggs atau Khai Luk Khoei...usah ditanya mengapa dan begitu tajuknya yer... dah sememangnya begitu lah yg lieza ketahui dari BLog Cik Manggis..
Menu yg serba ringkas tapi ada pelbagai rasa yg membuatkan tekak ni terpikat(sedapppppp tau) makan dgn nasi ataupun dimakan begitu sahaja pun sedappppp...
terima kasih buat CIk Manggis yg berkongsi resepi yg mudah...Lieza panjangkanl resepinya pulak disini....

Resepi sumber :Cik Manggis

Thai Son in Law Eggs atau Khai Luk Khoei

Resipi asal : Tummy

Bahan-bahannya:

6 biji telur-rebus hingga masak dan kupas kulinya.
3 ulas bawang merah-mayang halus.-jadikan bawang goreng.
3 ulas bawang putih-tumbuk halus.
3 tbsp gula melaka.
3 tabsp sos ikan.
5 tbsp air asam jawa.
1 tbsp kacang tumbuk.
1 biji cili masak .(jika suka pedas ganti denga 5-6 biji cili api)-cincang halus.
Sedikit tepung gandum.

Tabur.

Daun ketumbar .(tak letak sb tak ada) - lieza tak letak
Daun bawang.(ganti)



Cara-cara

  • Kupas telur dan golekkan ke atas tepung gandum ketika telur masih basah.Goreng telur sehingga perang (golden brown)-Telur dibelah dua dan susun dalam pinggan yang sesuai.
  • Satukan air asam jawa,sos ikan dan gula melaka.Kacau sehingga sebati.Ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga perang.
  • Masukkan campuran air asam jawa  serta cili  dan kacau rata.
  • Masukkan kacang tanah dan gaul sebati .
  • Tuangkan ke atas telur tadi dan tabur dengan daun ketumbar ,daun bawang serta bawang goreng.

Friday, April 4, 2014

Sayur Midin Goreng Belacan


Midin Goreng Belacan la pulak yer....jemu dgn sayur2 kobis, kacang panjang, sawi, buncis, taugeh dan lagi lagi laahhh....sesekali masak midin la pulak...kat sini mmg org panggil midin... ni spesis pucuk paku la kisahnya....


Ni la rupa sayur midin yg dijual dipasar pasar

Resepi Midin Goreng Belacan
Sumber : Ha Sue

Bahan2:
  • 1 ikat sayur midin segar-ambil daun dan pucuk hujungnya sahaja
  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1-2 tangkai cili merah* >kalau nak tambah cili padi ikut selera ya
  • 3 sudu makan udang kering*
  • 1 sudu makan belacan*
  • Garam dan perasa
Cara:
  1. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Panaskan miyak dan tumis bahan yg ditumbuk hingga naik bau
  3. Masukkan garam dan perasa
  4. Masukkan sayur midin dan kacau goreng sehingga masak
  5. Sebatikan rasa dan padamkan api

Thursday, April 3, 2014

Pengat Ubi


Pengat pengat ni boleh dikatakan favourite Lieza juga la....tak kira la pengat apa pun..pengat pisang, pengat labu, pengat keladi dll la....termasuk la pengat ubi ni....sedap woooooo...
Rasa rasanya semua org pandai buat pengat kan...betul tak...tp tak pe lah Lieza letak kat sini juga la yer..

Sumber : Myresepi

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 3 ketul -- Ubi Kayu {dipotong dan rebus}
  • 2 mangkuk -- Santan
  • 3 sudu -- Gula pasir {ikut kemanisan sendiri}
  • 1/4 ketul -- Gula kabung
  • 1 helai -- Daun pandan
  • Secubit garam
  • 1/2 gelas -- Biji sagu {direndam seketika}

Cara-cara

  1. Masak santan bersama gula kabung, gula pasir, garam, daun pandan, dan biji sagu hingga gula kabung cair.
  2. Kacau kerap supaya santan tidak pecah minyak.
  3. Masukkan ubi kayu yang direbus tadi. Biar mendidih dan kuah agak pekat sedikit. Tutup api.

Wednesday, April 2, 2014

First Project Toaster Cover


Bila terasa nak asah skill menjahit cari la tutorial utk toaster cover ni kan...yg simple simple jer...org tak expert mmg camni la kan cari tutorial dlm google..follow jer la step by step insyaallah menjadi la...kan kan kan....utk rujukan Lieza dan pada siapa yg nak buat sendiri sila rujuk link dibawah ni...

Tuesday, April 1, 2014

Nasi Kuning K.Nor..


Nasi Kuning...nasi kuning...nasi kuning...sapa nak, angkat keyboard yer..ada???
Uishhh dah lama tak letak N3 nasi kuning ni tau... bukan lama tak buat tau lama tak masukkan dlm blog...yelah kan nanti org jemu pulak tgk asyik2 menu yg sama...tp nak buat camner dah mmg jd kegemaran kami sekeluarga....Nasi Kuning yg entah berapa kali Lieza buat pun tak tau dah..kiranya dah byk kali tp tak letak dlm blog....
Jadi hari ni Lieza nak letak juga...Nasi Kuning kali ni Lieza pairkan dgn Ayam mask madu guna perencah segera maggi...saja nak mencuba yg segera2 ni..mana ler tau kan kot kot sedap..
(kita cuma perlu tambah bawang besar dan halia shj)...tp bole dikatakan sedap la juga perencah segera Maggi ni...boleh lah tak mengecewakan tekak cumanya ada kurang pedas sikit...next time kalau guna bole ler tambah cili2 yg sepatutnya...
walau apa pun anak2 tetap suka...tu yg penting..

Resepi nasi Kuning Kak Nor

NASI KUNING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan
garam
sedikit pewarna kuning
air **
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu minyak

Cara:
Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Panaskan minyak dan minyak sapi dlm periuk nasi (rice cooker)
Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan pewarna kuning.
Masukkan beras dan biarkan seketika.
Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Hidangkan bersama Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan

Inilah Perencah Segera Ayam Madu Maggi
(gambar belas ehsan abg Google)