Monday, March 24, 2014

Ikan Kembung Masak Taucu


Assalammualaikum......

Ikan Kembung masak taucu lagi la nampaknya  kali ni....pabila sudah buntu encik Google la kebiasaannya memberi cadangan...tak susah taip jer..kan kan kan..soo bila dah kluar pilih jer yg mana rasa berkenan di hati..kan mudah...
Dan menu yg menjadi pilihan Lieza ialah
Ikan Bawal Masak Taucu Bersama Terung Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
tapi lieza guna je la ikan kembung dan masukkan timun didalam....
 

Resepi Asal : Ikan Bawal Masak Taucu Bersama Terung Sumber resepi:
 Bahan-bahanya
2 ekor ikan bawal saiz sederhana ( potong dua bahagian) - ikan kembung
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar taucu
sedikit air asam jawa
1 biji terung panjang ( dibelah dua dan dipotong beberapa bahagian) - letak timun je
1 biji lada merah@lada hijau ( dihiris halus)
1/2 biji bawang besar ( dihiris nipis)
2 biji bawang merah

5 ulas cili padi ( jika mahu lebih pedas boleh tambahkan kuantitinya)

Cara-caranya

1. Goreng ikan bawal hingga garing dan ketepikan, kemudian goreng pula terung separuh masak, Hiris atau cincang halus, bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia, kalau nak tumbuk guna lesung batu pun boleh, kemudian panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumisan.

2. Selepas itu masukkan taucu dan kacau sebati, jika terlalu kering boleh masukkan setengah cawan air, kemudian masukkan pula ikan bawal dan terung yang telah digoreng tadi.

3. Akhir sekali masukkan sedikit air asam jawa hirisan bawang besar dan hirisan lada merah, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, kacau lagi, setelah lada merah dan bawang besar agak layu, angkat dan hidangkan panas-panas, selamat mencuba.

Saturday, March 1, 2014

Ikan Tilapia/Talapia Goreng Berlada



Assalammualaikum...

Kali ni Lieza nak share menu Ikan Tilapia atau Talapia Goreng Berlada, tapi share tgk dan juga share resepi je lah yer...
Bunyinya cam sama Goreng Berlada tapi yg lainnya ialah cara penyediaan bumbu tumisannya agak berlainan sedikit, ini bagi diri Lieza la yer sbb baru kali ni Lieza tgk cara yg berlainan dari yg Lieza buat sebelum ni, jadi apa salahnya kita cuba kan.


Haaaa utk resepi ni mmg ada kelainan rasanya tau...kalau tak caya cuba la dulu baru tahu perbezaannya....
Resepi ni Lieza ambik dari Dapur Periuktanah...terima kasih buat Kak Ann yg share respi yg mudah dan sedap ni...

Bahan- bahan

2 ekor ikan tilapia saiz sederhana (hitam atau merah...dua-dua boleh)- siang dan bersihkan dengan asam jawa atau limau kasturi
**4 biji cili merah saiz XL
**4 biji cili hijau saiz XL
**3- 5 biji cili padi akar -ikut citarasa pedasnya
Bertnda** biarkan sebiji-sebiji, tak perlu dipotong

1 sudu teh asam jawa Xtra Adabi
1/2 sudu teh belacan siap dibakar
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih- kupas kulit sahaja, tak perlu dihiris
1 labu bawang besar- hiris bentuk gelang

sedikit minyak dan air
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak hingga separa garing. Angkatdan ketepikan

2. Menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah, cili hijau, cili padi, bawangmerah dan bawang putih selama 3 minit atau bahagian luar cili dan bawang layu. Angkat dan kisar bersama belacan menggunakan pengisar kering. Kalau ditumbuk lagi bagus sebab kita tak nak tekstur sambal terlampau halus.

3. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan sambal yang telah ditumbuk tadi dan tambahkan sedikit air. Masukkan asam jawa xtraAdabi (atau 1 sudu besar air asam jawa) dan tumis hingga sambal pekat dan agak kering. Tambah garam dan gula secukup rasa.

4. matikan api dan tuangkan sambal goreng di atas ikan... sedia dihidang..

Friday, January 31, 2014

Waffle

Skrg terasa nak makan waffle bole lah buat sendiri kan...dgn menggunakan Waffle Ajaib adik beradik pemanggang ajaib gitu...senang sgt gunakan waffle ajaib ni..hanya letak diatas dapur gas jer...pandai2 ler adjust api dapur tu yer...

Untuk resepi waffle ni lieza try resepi dari SINI..next time lieza nak follow resepi yg diberikan bersama2 waffle ajaib ni...jom tgk resepi yg lieza copy paste ni.

Waffle
Sumber dari : Sally

Bahan-bahanya:
2 cawan tepung gandum apa2 brand pun boleh..
3 sudu besar butter (Sally pakai buttercup) - dicairkan
1 biji telur ayam
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu yis mauri-pan
2 cawan susu full cream Dutch Lady.. u ols nak pakai brand lain pun bleh
1 sudu besar esen vanilla
1 Cawan air panas... (tambah ler sket2 secukupnya. Jgn cair sgt.. jgn pekat sgt.. sedang2 sajer)
Cara-cara membuatnya:

Mula2 panaskan butter... 3 sudu buttercup dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan dengan api yang perlahan. 
Masukkan semua bahan2 di atas bersama butter yg dicairkan di dalam blender .
Air tu jgn masukkan lagi... Blend ler semua bahan2 tadi... agak2 lekat tu.. u ols tambah air panas sikit2.. dan kacau dgn sudu... dan tekan blender tadi... tambah ler air sikit2 smpi ler adunan cantik.. dah siap adunan.. 

Lieza biarkan adunan selama setengah jam baru lah mulakan aktiviti mewaffle.




Inilah rupa Waffle Ajaib tu....bukan sekadar bole masak Waffle..tapi mengikut buku yg di sertakan Waffle ajaib ni juga bole di gunakan utk membuat kuih bakar...cara berlauk dan sebgainyalah kan...ikut kretiviti anda semua...sekian

Tuesday, September 10, 2013

Puding Tauhu


Puding Tauhu?? Mesti org ingat buat guna tauhu kan...haaaa...
sebenarnya bukan ler guna tauhu puding nih tapi bila dah siap kejadiannya yg lembut tu mmg mcm tauhu..tak caya? korang cuba ler buat mmg sedap...lebih2 lagi ketika sejuk2...perghhhhh...
Lieza buat puding ni utk makan bersama sama di jamuan hari raya di Tadika Eryna hari tu.

Resepi ni di kongsi oleh Kak Nor Secubitgaram dan lieza  nak tepek juga kat sini utk rujukan kemudian hari.
 terima kasih Kak Nor...mmg best puding ni..setelah sekian lama baru nak buat....

PUDING TAUHU 
resipi original: K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
utk puding:
1 paket agar2 serbuk@10gm sepaket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan

utk kuah:
1 tin laici
1 tin air (guna tin laici sebagai penyukat)
3 - 4 sudu besar gula

Cara:
utk buat puding:
Masak air bersama serbuk agar2 dan gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan, susu pekat, susu cair dan garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yg banyak) dan padamkan api. Biarkan hingga suam.
Tapiskan ke dalam sebuah bekas lain dan bolehlah dituangkan ke dalam acuan yg disukai.
Biarkan sejuk dan masukkan kedalam peti ais sehingga hendak dihidankan.

Utk kuah:
Asingkan laici ke dalam bekas berasingan dan siat2kan sedikit.
Masak air laici bersama 1 tin air dan gula hingga mendidih.
Biarkan sejuk
Masukkan ke dalam peti ais dan biarkan betul2 sejuk sebelum menghidang.

Cara menghidang:
Letakkan puding ke dalam sebuah mangkuk dan letakkan juga laici yg disiat tadi.
Tuangkan kuah dan puding sedia utk dimakan.

* puding ni boleh juga kalau nak dimakan dgn fruit coktail, cuma gantikan laici tu dgn fruit coktail ya.. bahan2 utk kuah tu yg lain2nya boleh guna sama cam dlm resipi.


 

Monday, September 9, 2013

Kailan Ikan Masin



 
Kailan Ikan Masin menu yg biasa kita mengorder kat kedai2 makan ala2 thai..kedai makan tomyam dan mana2 lagi la...kebiasaannya paling kurang kalau nak makan sayur mesti order kailan ikan masin...kankankan...takpe pas pas ni kita masak jer ler sendiri yer..tak yah order2 lagi...dpt makan dgn puas kan...terpulanglah kan...nak beli order atau nak masak sendiri...Jom layan resepinya yg sedap nih..menepati citarasa kami.


Bahan-bahan ( untuk 2 org )


  • sayur kailan-dipotong
  • 1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2 - lieza guna yg biasa jer tu bukan dlam botol
  • 1 sd(k) air dr botol ikan masin td-tak letak
  • 1 bj bwg besar-dimayang bulat
  • 1 inci halia-diketuk
  • bwg putih-diketuk
  • 1 sd(b) sos tiram
  • 1 sd(b) sos ikan
  • sedikit air asam limau nipis
  • myk untuk menggoreng 
  • Lieza tambah Cili padi yg di ketuk dan hirisan cili merah

Cara-cara


  1. panaskan myk.tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau
  2. kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram.
  3. masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata.
  4. masukkan sdkt air-2 sd(b).biarkan seketika.angkat
  5. dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau td

Sunday, September 8, 2013

Puding Trifle


 Membuat Puding Trifle tak ler sesusah mana kacau2 jer kan...yg penting hati kena ikhlas dan rajin nak membuaynya kan...tak gitu....
Salah satu menu dessert utk tetamu yg datang berhari raya hari itu... 

Resepi kali ni lieza ambik kat Dapur Linapg Teratak Mutiara Kasih...

RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP
by : Lina pg

BAHAN A (Lapisan Kek)
  • Swiss roll secukupnya
  • Air dari jus koktel
CARA-CARA:
  1. Swiss roll dipotong setebal 1cm.Masukkan ke dasar mangkuk.Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk.Tekan2 sket supaya padat.
  2. Siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll.Tujuan supaya lapisan kek agak moist.Ketepikan
BAHAN B (KASTAD)
  • 1 cawan rata tepung kastad
  • 1/2 cawan gula 
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air (sukat guna tin susu cair)
  • 1 tin buah2 koktel (asingkan buah dan jus)
CARA-CARA:
  1. Satukan semua bahan, kacau hingga kastad sebati dan gula hancur.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat.Kastad akan kelihatan sedikit meletup2.Tutup api.
  2. Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek (Bahan A)
  3. Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung.Sejukkan sebentar.
BAHAN C (Kristal Jelly)- sy gn agar2 jer sbb lupa beli - lieza guna nona kristal jely
  • 10g serbuk agar-agar
  • 1.2liter air
  • 3/4 cawan gula
  • 1-2 titis pewarna merah
CARA
  1. Satukan semua bahan,masak atas api hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Curahkan ke atas adunan kastad.Curah perlahan menggunakan senduk/sudu.Mulai dari tepi supaya lapisan tidak bolos dan bercampur warna.Dengan kata lain buat dengan cermat hoket.Sejukkan sebentar.Pastu pindahkan ke dalam peti ais hingga puding keras.
Gambar Ehsan Pak Google (Ni la kristal jelly yg lieza guna)

Friday, July 19, 2013

Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi



Siput Seduttt????? Arghhhhh  tidakkkkkkkkkkkkk...
Lieza tak pernah makan tp En. Asben kita mmg makan siput ni...jalan2 kat pasar ternampak siput ni dan beli la....saje nak try masak dan makan...then apa jadi???? berjaya la telan walau pun tak sampai 10 ekor...sedap rupanya...selama tak pernah cuba pun...
Utk memasak siput ni...lieza google dan buat blog walking tgk dan cari cara2 nak bersihkannya dan proces menyiangnya.....nak cuci siput nih tak susah sgt ler..sbb lieza beli yg sudah dibersihkan dari lumpur2...cuma bilas byk kali, berus2 kan si siput ni...
Lieza rujuk kat Dapur Hasue dan juga dapur Izah Mapin Lover utk cara membersih dan resepi.


GULAI SIPUT SEDUT
resepi: CMG@DTS


BAHAN-BAHANNYA :

1 kg siput sedut @ belitung
2 pokok keladi minyak *Izah tak letak
2 keping asam gelugor
1 liter santan cair
300 ml pati santan
3 batang serai, dititik
3 helai daun kunyit, disiat *Izah ikat je
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah
10 biji cili padi hijau kampung
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras *Izah tak letak

CARA MEMBUATNYA :-)
Siput sedut @ belitung, dicuci bersih, kemudian kerat hujungnya, anggaran 3 ruas. Buat hingga siap, cuci kembali dan toskan, masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus dan 1 keping asam gelugor dan sedikit garam serta serai, gaul rata dan masak hingga mendidih, matikan api dan ketepikan.
Sementara itu batang keladi dikerat dan dibuang lapisan luar, rendam. Keladi dikupas dan potong baji, rendam. Rebus keladi dalam air mendidih yang telah diletak 1 keping asam gelugor dan sedikit garam hingga 3/4 empuk. Masukkan batang keladi dan celur sekejap hingga lembut. Toskan.
Dalam periuk berisi siput tadi, tuang santan cair, didihkan dan masuk batang/isi keladi. Kacau perlahan, tuang pati santan. Tambah garam secukup rasa, daun kunyit dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal 
belacan dan ulam-ulaman..

Wednesday, July 17, 2013

Puding Milo/Coklat Lapis Oreo



Menu yg tertunggak lagi...dessert yg dihidang pd hari ke brerapa puasa pun dah tak ingat... yg lieza ingat cuma kesedapan puding ni masih yg masih terasa-rasa hingga kini...walaupun agak ketinggalan mencuba resepi ni tp tak kisahlah... janji kita cuba juga dan hasilnya mmg terbaikkkk...
Resepi yg di kongsi bersama oleh Mas Duniaku dari penyumbang asalnya Along Roz.. dan teman2 yg sudah mencuba resepi ni terima kasih kalian semua...

Puding Milo/Coklat Lapis Oreo
Resepi : Along Roz
Sumber: Mas Duniaku


( Saiz: 8" persegi )

1 bungkus @ 10g Jelly Powder - Serbuk Agar-Agar
750ml Air
160g Gula - Mas ikut Ayu 140g gula
1 tin @ 400g  Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo - lieza guna serbuk minuman coklat
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis




Cara :
1. Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut.
Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.



2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain dan campurkan milo sehingga sebati.



3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.



4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.



TIPS UNTUK MELAPIS:
-  Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
-  Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.

Sunday, June 16, 2013

Apam Beras

Sudah sekian lama tak buat apam.....disebabkan Muaz suka Apam jadi Lieza buat la biar Muaz makan dgn puasnya....mmg puas sungguh dia makan...sekali hadap 4 ketoi dia makan ni belum lagi sambil main sambil makan....tapi kalau kakak2nya tak brapa nak layan jadi Lieza dgn Muaz jer lah yg berebut makan....hmmm sedappppp wooooo .
Utk resepi ni Lieza buat separuh adunan jer dan hasilnya dpt ler 37 biji guna acuan lompang.

Sumber resepi dari Cha MyR

Bahan-bahan ( 5 org )

  • 2 cwn nasi- 1cawan
  • 2 cwn tepung gandum- 1 cawan
  • 2 cwn tepung beras - 1 cawan
  • 1 cwn brown sugar- 1/2 cawan
  • 3/4 cwn gula - 1/2 cawan
  • 2 1/2 cwn air - 2 cawan
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)- kekal 1 sudu kecil
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

Monday, June 10, 2013

Nasi Minyak Hujan Panas



  
Nasi Hujan Panas ni dah berkali Lieza buat..sbb tu gambar kat bawah lain dan yg atas ni lain...(lain dari segi warna jer) kadang2 puas dok pikir apa lah nak masak nih....belek punya belek..tertarik resepi Nasi Hujan panas nih....haaaaa mungkin anak anak suka sbb colourfull kan....
Memula perkenalkan nasi ni pada anak2 Lieza kata nasi rainbow..haaaaa betapa excited dorang nak makan...dan alhamdulillah anak2 pun suka sgt...tu yg berkali2 dah buat...setiap kali dorang request mesti sebut Nak nasi rainbow....jadi nasi ni lebih dikenali Nasi Rainbow oleh anak2 Lieza...Lieza masak utk anak2 makan jer...ikut tekak sendiri sesekali bole lah...tp kalau selalu...adooiiiii...tak larat nak makan...


Resepi yg simple dan sedap ni Lieza ambil dari MyR resepi dari Makyong..

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 4 cawan beras basmati- Lieza guna beras biasa jer
  • 5 cawan air
  • 2 kiub ayam
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna merah, kuning dan hijau
  • [bahan tumis]
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • [bahan hias]
  • bawang goreng
  • kismis

Cara-cara

  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
  2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
  3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
  4. Masukkan beras dan gaul rata.
  5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
  6. Masaklah nasi sehingga masak
  7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
  8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

Thursday, June 6, 2013

Puding Sagu Gula Melaka/Apong

Merajinkan diri buat puding nih..lama juga tak makan...yelah kan ni boleh jadi salah satu menu utk kita berbuka puasa di bulan ramadhan yg akan dtg nanti..
Resepi ni  Lieza ambil dari Dapur Kak Ummi HSH ..selamat mencuba bagi yg teringin nak buat.

Bahan:-
  • 300 gm biji sagu (warna putih)
  • 2 liter air
  • 1/2 camca teh pewarna hijau (*ummi guna 2 sudu kecil pes pandan je)
  • 2 helai daun pandan - kisar dan tapis jusnya
  • (Lieza rebus dgn daun pandan jer)
Untuk sirap gula:-
  • 1 ketul gula melaka, potong kecil
  • 1/2 cawan gula pasir1
  • 1/4 cawan air
  • 1 helai daun pandan
(masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
  • 1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam*boleh ganti dengan susu sejat (*ummi guna ni)-(Lieza guna susu cair)
Cara Menyedia:-
Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau. Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih. Masak sagu berubah jadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2 - 3 minit. Angkat sagu tadi dan toskan serta cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya. Toskan dan isi dalam acuan/mangkuk pilihan. Simpan dulu dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
Cara Hidangan:-
Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sedikit santan atau susu sejat tadi.

Monday, June 3, 2013

Aiskrim Goreng

Mengabihkan roti yg ada, Lieza buat ler Ice Cream goreng....dah lama teringin nak buat dan sering kali hati tertanya2 di dalam hati (tak cair ker kalau digoreng ice cream nih) (dah ler minyak panas2 benor) tp selagi kita tak cuba buat mmg takkan tau kan...dgn ini Lieza merajinkan ler buat padahal tak ler susah mana sangat pun tapi kalau dah malehhhhhh mmg semuanya susahhhhhh....yg penting hati mau ikhlas nak buat, insyaallah menjadi la....
Resepi yg Lieza ambil dari Dapur Kak Zana, sbb Lieza pernah ternampak Kak Zana buat...apalagi skodeng2 lahhhh..dapur Inspirasiku Kak Zana. kalau rajin nak tgk klik CARA BUAT ICECREAM GORENG

AISKRIM GORENG
(Asal: Lina.pg)

Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak untuk mengoreng

  • Cara-cara:
    1. Lembabkan roti dengan air /saya gelek jer roti tu..
    2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
    3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
    4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)./saya guna cawan plastik .. idea dari catlina..
    5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
    6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.

Saturday, June 1, 2013

Cream Puff




Apa khabar semua..lama tak berN3 kat sini....sunyi sepi jer kan...mood tuan  tanah ni jap2 datang jap menhilang entah kemana melayang layang tak dapat nak capai2....hari ni dpt ler capai tak byk sikit pun jadi la....kankankankan....dari sunyi terus terusannnn tak best juga...
Cream Puff ni dah lama juga Lieza buatnya...kiranya N3 yg tertunggak juga la...
Inilahkali pertama Lieza buat Cream Puff dan kali pertama juga Lieza makan Cream Puff ni...dasyat kan mg ketinggalan zaman..
Cream Puff ni Lieza makan dgn seri kaya jer...tak buat pun kastad bagai...dah agak nanti anak2 tak mkn pun dgn kastad2 nih....anak2 lebih suka mkn dgn kaya dan peanut coklat...Kalau Muaz mkn camtu jer, habis 2 bji mkn kosong...
Resepi ni Lieza ambik kat Dapur Cik Adik Manis Tun Telani...terima kasih yer Tun dan penyumbang asal resepi ni.
Rupa2nya senang bebenor nak buatnya....tp bila malas nampak cam susah jer... 

Cream Puff
Resepi: Zaliana@myr
Sumber: tun telani

Bahan2:

  • 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
  • 100 gm butter
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh gula
  • 3 biji telur 
Cara2:

  1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan. - lepas mendidih, tun guna api paling perlahan dan masukkan tepung. 
  2. Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
  3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
  4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik. Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. Oven hendaklah dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 220 darjah celcius.Suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya.  - tun guna suhu 200 C je.

Friday, May 10, 2013

Roti Nan Goreng




N3 tertunggak seterusnya ialah Roti Nan Goreng oleh Kak Fida MyR...mmg best resepi dari kak fida ni...rasa2 nak mkn roti nan bole le merajin kan diri  buat...senang jer dan amat mengenyangkan...enak dimakan begitu sahaja oleh anak2 Lieza....mkn dgn kari lagi la masukkkkk kan.....ok lah cer cer tgk resepi nya kat bawah ni yer.....

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 500 g tepung gandum/tepung roti (5 1/2 cwn rata) - diayak(akak gune tepung gandum)
  • 2 sk baking powder-diayak
  • 2 biji telur
  • 1/2 sk garam
  • 150 ml air- (10 sb)
  • 3 sb susu manis
  • minyak masak untuk goreng terendam

Cara-cara


  1. Air dan susu manis dibancuh dan ketepikan dulu.
  2. Masukkan 4 bahan pertama di atas ke dalam sebuah mangkuk.Gaul dengan senduk hingga rata.
  3. Tuangkan air susu sedikit2 dan gaul hingga rata lagi dan dgn menggunakan tangan uli hingga doh tidak melekat di keliling mangkuk.Tutup doh dgn kain atau plastik dan dibiarkan 1/2 jam.
  4. Bahagi doh kepada 8 atau 10 bahagian dan canai membujur.Tabur tepung atas papan canai supaya doh tidak melekat.
  5. Panaskan secukup minyak masak di dalam kuali dan goreng doh yg telah dicanai sekeping2.
  6. Apabila doh mula timbul cepat2 balekkan supaya roti akan gelembung pada kedua2 belah.Goreng roti hingga keperangan.
  7. Angkat roti dan toskan diatas kertas serap minyak.
  8. Roti naan siap untuk disajikan dengan lauk pilihan dan sedap dimakan ketika pana

Thursday, May 9, 2013

Acar Ayam KakAsma


Assalammualaikum w.b.t semua...

Hari ni Lieza post N3 tergendala yg nak di post tp tak terpost post jd lah postpone...gitewwww...
Lauk Acar Ayam sungguh enak dimakan dgn nasi putih atau apa2 nasi jer lah yg rasa sedap di tekak masing2 yer(lieza mkn dgn nasi minyak).. jgn korang makan dengan beras ker udah le kan kan kan..hehehehe
Resepi di kongsi oleh Sajian Selera KakAsma , terima kasih buat Kas Asma yer...lieza nak share juga resepi yg marbeles ni disini..

ACAR AYAM GORENG
Source dari Sajian Selera KakAsma

Bahan2 yang diperlukan:

  • 1/2 ekor ayam(kalau boleh ambil isi ajer)
  • 3 sudu besar cili giling
  • 1" halia dihiris batang mancis
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • sedikit biji sawi
  • 6 biji bawang merah}
  • 5 biji bawang putih }Biarkan sebiji sebiji
  • 1 biji lada merah buang biji dalam nya}
  • 1 biji lada hijau buang biji dalamnya}hiris panjang
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar cuka
  • garam,gula,perasa
  •  
Bahan dihiris panjang
  • 1 biji timun dan karot( direndam dengan sedikit air kapur bagi merangupkan nya)

Caranya:
  1. Ayam dipotong kecil kecil,bersihkan kemudian lumurkan dengan kunyit dan garam dan goreng garing.dah siap ketepikan
  2. bahan bertanda* dikisar halus dan campurkan dengan cili giling.
  3. Panaskan minyak  masukkan halia yang dihiris tadi.kacau sebentar,kemudian masukkan bahan kisar dan cili giling.kacau hingga naik minyak.
  4. Kemudian masukkan tomato sos,gula garam dan perasa,ayam goreng,bawang merah dan putih biji,lada merah dan hijau yang dipotong dan biji sawi..
  5. masukkan cuka..kacau rata,kalau kering boleh tambahkan sedikit air..
  6. Akhir sekali masukkan timun dan karot tadi..Biarkan sebentar.
  7. Kacau rata.matikan api dan boleh lah dihidang kan.
Lauk ini enak kalau dimakan dengan ikan kering juga... 
Disaat lieza baru post resepi Acar Ayam ni..sebenarnya dah berkali juga lieza buat...cuma tak ambik gambo jer....