Friday, July 19, 2013

Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi



Siput Seduttt????? Arghhhhh  tidakkkkkkkkkkkkk...
Lieza tak pernah makan tp En. Asben kita mmg makan siput ni...jalan2 kat pasar ternampak siput ni dan beli la....saje nak try masak dan makan...then apa jadi???? berjaya la telan walau pun tak sampai 10 ekor...sedap rupanya...selama tak pernah cuba pun...
Utk memasak siput ni...lieza google dan buat blog walking tgk dan cari cara2 nak bersihkannya dan proces menyiangnya.....nak cuci siput nih tak susah sgt ler..sbb lieza beli yg sudah dibersihkan dari lumpur2...cuma bilas byk kali, berus2 kan si siput ni...
Lieza rujuk kat Dapur Hasue dan juga dapur Izah Mapin Lover utk cara membersih dan resepi.


GULAI SIPUT SEDUT
resepi: CMG@DTS


BAHAN-BAHANNYA :

1 kg siput sedut @ belitung
2 pokok keladi minyak *Izah tak letak
2 keping asam gelugor
1 liter santan cair
300 ml pati santan
3 batang serai, dititik
3 helai daun kunyit, disiat *Izah ikat je
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah
10 biji cili padi hijau kampung
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras *Izah tak letak

CARA MEMBUATNYA :-)
Siput sedut @ belitung, dicuci bersih, kemudian kerat hujungnya, anggaran 3 ruas. Buat hingga siap, cuci kembali dan toskan, masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus dan 1 keping asam gelugor dan sedikit garam serta serai, gaul rata dan masak hingga mendidih, matikan api dan ketepikan.
Sementara itu batang keladi dikerat dan dibuang lapisan luar, rendam. Keladi dikupas dan potong baji, rendam. Rebus keladi dalam air mendidih yang telah diletak 1 keping asam gelugor dan sedikit garam hingga 3/4 empuk. Masukkan batang keladi dan celur sekejap hingga lembut. Toskan.
Dalam periuk berisi siput tadi, tuang santan cair, didihkan dan masuk batang/isi keladi. Kacau perlahan, tuang pati santan. Tambah garam secukup rasa, daun kunyit dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal 
belacan dan ulam-ulaman..

No comments: