Puding Karamel ni dah 2 minggu lepas Lieza buat....Lieza buat dlm loyang besar dan bila nak makan hanya ceduk2 dgn senduk jer..maka mcm tu la rupa dan keadaannya Puding karamel ni.....tapiiiiii....jgn dinilai dari rupa tau...sbb rasanya mmg sedap....seperti yg Mas dari Duniaku katakan...terima kasih share resepi ni...(nak tgk yg Mas buat dlm bekas kecil2 boleh klik link tu yer)
Puding Karamel - Resepi II
Oleh: Azie Kitchen
Untuk: 20 bekas
Bahan :
1 tin susu pekat manis (kurangkan jika tak suka manis)
1 tin susu cair
1 tin air
5 - 6 telur - buang mata
Esen vanilla
1 1/2 cawan gula pasir - untuk dijadikan gula hangus
3 cawan air - untuk dijadikan gula hangus
(Jika nak buat dlam loyang besar dan berniat utk mengurangkan air anda kena kurangkan jumlah gula juga...)
Cara cara:
Goreng
gula hingga perang. Bila gula bertukar warna, baru masukkan air. Masak
sehingga menggelegak dan gula hangus menjadi cair semula. Gula hangus ni
memang cair yerk...
Tutup api dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam peti ais. Esok pagi, masukkan ke dalam bekas bekas kecil.
Telur dibuang mata dan dipukul tetapi jangan sampai berbuih. Masukkan semua bahan lain. Kacau sehingga sebati.
Tuang ke dalam bekas kecil yang telah diisi dengan air gula hangus.
Panaskan
periuk pengukus sehingga air mendidih. Kukus selama 10 minit atau
sehingga masak. Sentiasa di lap penutup pengukus supaya permukaan
karamel menjadi cantik.
No comments:
Post a Comment