Kadang kadang menu yg simple2 macam ayam masak halia ni diserta kan sambal belacan nasi panas pun dah cukup tau...makan pun bole terlupa sesaat org sekeliling...sesaat jer tau....tak lebihhhh...
Oklah tak mau merapu byk2 sgt..jom kita layan resepi Ayam Masak Halia ni yer...
Hasil menggoogle lieza ambik resepi ni dari Kak Yatie Sinarkehidupanku
Resepi Asal dari Chef Hanieliza
Bahan- Bahan
- 1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan toskan)
- 3 sudu besar sos tiram
- 1/2 cawan air*
- 1 sudu kecil tepung jagung*(*dibancuh bersama)
- 1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
- 1 pokok daun bawang/sup - potong pendek
- 1 biji buah tomato - belah 4
- 1/2 btng carrot - ptng kecil
- minyak utk menumis
- garam dan sedikit gula
Bahan Hiris
- 5 cm halia
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 tangkai cili merah
- 4 tangkai cili padi merah- Yatie tambah
Cara-Caranya
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
- Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup.
- Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan carrot dan gaul sebati.
- Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan sehingga pekat.
- Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau rata.
- Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment