Bila tekak dah jemu nak menjamah nasi makanya Mee Kuning pulak menjadi mangsa seterusnya...
Terfikir nak buat Mee Hailam utk hidangan hari ini...resepi ni utk 2 org makan sahaja jika nak buat byk ganda ganda kan lah dari resepi asal ni yer...asalkan menepati citarasa sendiri...
Sumber : Intanredha MyR
Bahan-bahan ( 2 orang makan )
- Sedikit daging lembu dihiris nipis. (Ikut suka berapa banyak. Kalau suka banyak, letaklah banyak, kalau tak, letaklah sikit. Kalau nak masukkan ayam boleh gak.
- 10 ekor udang (sederhana besar - dibuang kepala dan separuh kulit di badannya)
- Bawang merah besar ( 1 labu - yang sederhana je dicincang)
- Bawang kecil 2 ulas. (dicincang halus)
- 1 sudu makan lada hitam (kalau nak pedas tambahlah lagi - ditumbuk, tapi janganlah sampai hancur sangat)
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap manis
- 2 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air untuk memekatkan kuah)
- bunga kobis
- sawi
- lobak (dihiris ikut bentuk sesuka hati orang yang masak)
- 2 mangkuk air (air ni boleh tambah ikut banyak kuah yang kamu suka. tapi kalau kuah banyak kena tambah tepung jagung sikit lagi ( ikut kesesuaian kepekatan kuah)
- Sedikit garam (jangan banyak sebab dah ada sos tiram dan kicap
- Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
- Tumis bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak hingga wangi.
- Masukkan daging dan masukkan air dan biar daging empuk. Kalau air kurang, tambahkan air lagi .(daging kalau rebus asing boleh juga tapi nanti kurang manis)
- Masukkan lada hitam, sos tiram, dan kicap. Biar mendidih sekejap
- Masukkan udang
- Masukkan sayur dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Bila sudah agak pekat, tutup apinya.
No comments:
Post a Comment