Wah lama tak letak menu harian...kekadang ada masa nak snap gambo kekadang makcik lupooooo.. dan kekadang tu tak sempat terus ngap joooo..ari ni masak pindang ikan kembong jer...sempoi2 jer...lawan tempe n sambal kicap..slalunya masak menu ulangan...ikan pindang ni kalau guna ikan kerisi lagi besh...uishhh....menyelerakan..tak hengat dunia kalau mkn..
Bahan2
Bahan2
- 4 ekor Ikan Kembong/Ikan Kerisi/Ikan selayang
- 1 in Kunyit hidup - blend
- 2 btg serai - diketuk
- 5 Biji Bawang merah - blend
- 1 biji bawang besar - blend
- 1 biji bawang putih- blend
- sedikit halia - diblend
- Cili api - nak blend sekali pun bole nak letak sebiji2 jer pun boleh
- pati asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- 2 cawan air
- Masukkan bahan2 yg diblend bersama 2 cawan air, serai, asam jawa dan perasakan dgn garam gula biar kan mendidih.
- Masukkan bendi hingga lembut kemudian masukkan ikan.
- akhir sekali letak ler tomato kalu nak letak yer.
No comments:
Post a Comment