Monday, June 7, 2010

Gulai Ikan Tongkol - updated

Bahan2
  • Seekor ikan tongkol - dipotong dan direbus dgn 5 keping asam keping(air jgn dibuang)
  • 1 inci lengkuas *
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 peket serbuk kari daging/ayam babas
  • 6 biji bawang merah*
  • 2 biji bawang putih*
  • 1 s/k ketumbar*
  • 1 s/k jintan putih*
  • 1 s/k jintan manis*
  • 20 biji cili kering - agak2 pun ok (ikut tahap kepedasan)*
  • santan pekat- ni agak2 jer ler
  • Beberapa cili api
  • belimbing buluh - tak letak pun ok
cara2
  1. Keluarkan ikan yg telah direbus.
  2. Masukkan santan kedlm air rebusan ikan, kenudian masukkan bahan2 yg telah di blender serta masukkan juga serbuk kari.
  3. Masakkan hingga mendidih, perasakan garam, gula dan serbuk perasa.
  4. Last sekali masukkan ikan. campak cili sebiji2..dan belimbing buluh yg dipotong 2.biarkan mendidih hingga pecah minyak.
* gulai ni kalu dah seharian lg sedap


Wokey kali nih buat gulai ikan tongkol/aye/kayu...aku buat gulai ni ikut stail mak aku buat...bole dimakan dgn nasi dagang atau pun nasi putih...resepi nya nanti ler aku tepek yer...layang makang duluuuu..

1 comment:

leeyana-mamadaniel said...

k.lieza cpt lerr tepek resepi...nmpak sodap lerr sulai tuh...mse pegnankan awish aritu suka beno mkn ikan tongkol..smpai lh skang ni...klau x jgn harap lh kite nk msk ikan tongkol...keh3...