Bahan2
- Seekor ikan tongkol - dipotong dan direbus dgn 5 keping asam keping(air jgn dibuang)
- 1 inci lengkuas *
- 1 inci kunyit hidup*
- 1 peket serbuk kari daging/ayam babas
- 6 biji bawang merah*
- 2 biji bawang putih*
- 1 s/k ketumbar*
- 1 s/k jintan putih*
- 1 s/k jintan manis*
- 20 biji cili kering - agak2 pun ok (ikut tahap kepedasan)*
- santan pekat- ni agak2 jer ler
- Beberapa cili api
- belimbing buluh - tak letak pun ok
cara2
- Keluarkan ikan yg telah direbus.
- Masukkan santan kedlm air rebusan ikan, kenudian masukkan bahan2 yg telah di blender serta masukkan juga serbuk kari.
- Masakkan hingga mendidih, perasakan garam, gula dan serbuk perasa.
- Last sekali masukkan ikan. campak cili sebiji2..dan belimbing buluh yg dipotong 2.biarkan mendidih hingga pecah minyak.
*
gulai ni kalu dah seharian lg sedapWokey kali nih buat gulai ikan tongkol/aye/kayu...aku buat gulai ni ikut stail mak aku buat...bole dimakan dgn nasi dagang atau pun nasi putih...resepi nya nanti ler aku tepek yer...layang makang duluuuu..
1 comment:
k.lieza cpt lerr tepek resepi...nmpak sodap lerr sulai tuh...mse pegnankan awish aritu suka beno mkn ikan tongkol..smpai lh skang ni...klau x jgn harap lh kite nk msk ikan tongkol...keh3...
Post a Comment