Bulan puasa teringin pulak nak mkn kuih ketayap ni...memandangkan nak buat pun senang jadi Lieza meringankan masa meringankan tenaga la juga nak buat ni...
Resepi ni dah pernah lieza share dulu..mmg senang mudah dan yg penting kejadiannya mmg kita suka..walau pun lieza sedikit derhaka cuma guna air sahaja. bukan santan tp hasilnya sedap di tekak lieza.
Kuih Ketayap
Sumber: Princesshayati MyR
Lieza dpt 6 biji utk saiz frying pan 8"
Bahan-bahan ( 3-5 orang )
utk kulit
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)- lieza guna air jer
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau
utk inti
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
1 helai daun pandan
Cara-cara
untuk
inti;
Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun
pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan
gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan.
Angkat. Buang daun pandan tadi.
Untuk
kulit;
Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil
patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan
dan tapis.(lieza guna air terus campur kedalam tepung jer) Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam
dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi.
Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau
lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup,
sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u
all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam
adunan anda.
Panaskan
pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan
layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat
jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.
(Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang.
Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.
1 comment:
Sedap kuih ni!
Post a Comment