Nasi Kuning...nasi kuning...nasi kuning...sapa nak, angkat keyboard yer..ada???
Uishhh dah lama tak letak N3 nasi kuning ni tau... bukan lama tak buat tau lama tak masukkan dlm blog...yelah kan nanti org jemu pulak tgk asyik2 menu yg sama...tp nak buat camner dah mmg jd kegemaran kami sekeluarga....Nasi Kuning yg entah berapa kali Lieza buat pun tak tau dah..kiranya dah byk kali tp tak letak dlm blog....
Jadi hari ni Lieza nak letak juga...Nasi Kuning kali ni Lieza pairkan dgn Ayam mask madu guna perencah segera maggi...saja nak mencuba yg segera2 ni..mana ler tau kan kot kot sedap..
(kita cuma perlu tambah bawang besar dan halia shj)...tp bole dikatakan sedap la juga perencah segera Maggi ni...boleh lah tak mengecewakan tekak cumanya ada kurang pedas sikit...next time kalau guna bole ler tambah cili2 yg sepatutnya...
walau apa pun anak2 tetap suka...tu yg penting..
Resepi nasi Kuning Kak Nor
NASI KUNING
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan
garam
sedikit pewarna kuning
air **
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu minyak
Cara:
Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Panaskan minyak dan minyak sapi dlm periuk nasi (rice cooker)
Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan pewarna kuning.
Masukkan beras dan biarkan seketika.
Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Hidangkan bersama Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan
garam
sedikit pewarna kuning
air **
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu minyak
Cara:
Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Panaskan minyak dan minyak sapi dlm periuk nasi (rice cooker)
Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan pewarna kuning.
Masukkan beras dan biarkan seketika.
Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Hidangkan bersama Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan
Inilah Perencah Segera Ayam Madu Maggi
(gambar belas ehsan abg Google)
No comments:
Post a Comment