Thursday, June 9, 2011

Kuih Bom Kentang

Semalam lieza buat kuih bom berkentang ni resepi dari Kak Besah MyR...jom tgk resepi yer..oppps lupa nak cite..kejadian kuih ni lembut walupun semalaman..pestime buat menjadi alhamdulillah...kenyangggg..

Bahan-bahan ( sepinggan penuh )

  • 2 cawan padat kentang lecek
  • 11/2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu garam
  • inti kelapa secukupnya
  • bijan utk menggolek
  • minyak utk menggoreng terendam

Cara-cara

  1. gaul & uli sebati kentang lecek bersama garam & tepung2 segingga mnjadi doh yg bleh dibentuk. tambah sesudu dua santan @ air jika perlu. jgn sampai terlembik ya..
  2. mcm biasa, bulat2kan inti dengan menggenggamnya dgn kuat spaya padat.
  3. ambil sejemput doh, leperkan, isi inti dan kelim kemas. bentukkan bulat.
  4. golekkan pd bijan. lalu dimasukkan kedalam kuali berisi minyak.
  5. pasang api dapur dan gorenglah hingga perang..
  6. . onde2 kentang ni ada beza gak rasa dia.. ia lbih lembut tau.. hihihi..

3 comments:

Unknown said...

Kak Lieza, sedapnya kuih bom tu..lama dah tak mkn...nk buat malas pulak mkn jer rajinnya..hehe

Anna Qawina said...

laa....sedap ni..mintak sikit kak..jgn bom saya udah..hehe..nak buat inti tu yg malas tu...

Lieza said...

Nieza...jom ler mengebom..akak pun ni ler seumur hidup baru nak buat sendiri..heheheh

Anna...kang akak bom kang....malas2 ler..