Wooooowooooo...Ubi rebus ni tumis pedas..sedap dimakan dikala bulan mengambang..hehehhe..apanya gitu..sedap dimakan dikala petang ujan renyai2, minum ayor kopi...ayor teh o...nescafe o...hmmm nyaman gitu...dulu2 masa zaman kecik2 remaja..mak slalu buat camni...uishhh dah lama tak makan, masa pregnantkan Muaz ada ler juga tingin nak makan tp tak terbuat pun...skrg baru nak buat...hmmm...
Psssstttt...ada ker sesapa yg ada petua memilih ubi yg isinya sedap bila direbus tu...Lieza masih gagal memilih ubi yg cantik2 nih...tak reti la weeiii...biasanya beli jer asal ubi tp kekadang bila rebus cam liat2 jer...warna kekuning kuningan...kot2 ada sesapa yg tau bole ler tunjuk ajar yer..
Bahan2
Psssstttt...ada ker sesapa yg ada petua memilih ubi yg isinya sedap bila direbus tu...Lieza masih gagal memilih ubi yg cantik2 nih...tak reti la weeiii...biasanya beli jer asal ubi tp kekadang bila rebus cam liat2 jer...warna kekuning kuningan...kot2 ada sesapa yg tau bole ler tunjuk ajar yer..
Bahan2
- 2 batang ubi kayu
- Cili padi secukupnya*
- Segenggam ikan bilis*
- 5 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 btg daun kari
- 1 inci belacan*
- minyak utk menumis
- garam gula
- Ubi direbus sampai empuk
- Tumbuk bahan yg bertanda * sampai lumat.
- Tumis bahan2 yg ditumbuk sampai naik bau, masukkan daun kari.
- Masukkan garam gula dan serbuk perasa jika perlu.
- Masukkan Ubi yg telah direbus, kacau gaul sampai sebati dan agak garing.
- Hidang ler.
No comments:
Post a Comment