Tuesday, April 28, 2009

Ta-Koh Sa-Ku


Tadi dok tinjau2 blog KakNor adalah puding ni nama nya Ta-Ko Sa-Ku teruja jer tgk..bahan2 sume ada..apa lagi ku kerahkan kederat buat puding ni...nampaknya senang jer nak buat...mmg sedap...mkn tgh panas tu dek kerna tak sabo hehhe....skrg tgh sejuk kan....ok la meh layan resepi..saya copy pes je la yer KakNor..halal yer...apapun thanks yer KakNor sbb sudi share resepi ni...
Puding Sagu dengan Pati Santan
Bahan:
  • 1/2 cawan sagu
  • 1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung ~ k.nor guna tepung jagung
  • 3 cawan air
  • 1/4 cawan air pandan pekat atau esen vanila ~ k.nor ganti dgn 1 sudu teh pandan paste
  • 1 1/2 cawan gula pasir ~ k.nor guna 9 sudu besar gula (2/3 cawan)

Cara:

  1. Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan
  2. Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk
  3. Kacau atas api sederhana sehingga masak
  4. Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih
  5. Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan

Bahan utk Pati Santan

  • 2 cawan santan ~ k.nor guna 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu teh garam
Cara:
  1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat
  2. Sudukan keatas Puding Sagu
  3. Sejukkan dulu baru la dihidangkan...
p/s aku buat ikut sukatan yg KakNor buat tu..pastu dpt ler 6 bekas mcm dlm gambo tu..

Kuey Teow Goreng

Hari ni terasa nak makan kuey teow goreng la pulak...ni ler menu lunch td..sempoi jer main campak2 apa yg ada...letak sos tiram..sos cili..cili kisar..udang..telur..kicap..taugeh...haa dah jadi..meh ler jamu mata kalian yer..


Monday, April 27, 2009

My Pet - Mr. Tortoise


Kat atas ni 2 gambar yg latest (Sekarang)

Gambar ni waktu baru beli bertarikh 14 April 09 (Dulu)

Kali ni tak mau cite pasal makan ler..ni nak cite pasal Pet we all ni Mr. Tortoise pulokkk.. hahaha...dalam diam tak diam Mr. Torties ni dah semakin membesar dah..kalau tak caya korang tgk perbezaan gambar2 kat atas tu....dlm masa 2 minggu byk tul perubahannya...seronok sgt bila tgk Mr. Tortoise ni aktif kesana sini bila di beri makanan..bak kata senang betul nak membelanya..tak fussy sgt...Cute pun Cute..kalau sesapa yg berminat tu..bole ler buat Mr. Tortoise as yr Pet yer..tak susah nak jaga..wokeyy..layanzzz.

Bingka Labu CMG



Ni baru kuar dari Oven ni...dah lama aku tingin nak mkn...sedap youuuuu...ni second time aku buat nih..nak detail resepi p sini yer...ni resepi dari Mat Gebu..malas nak klik tgk jer resepi ni yg aku CNP jer yer...


Bahan-bahan ( Acuan bulat berlubang tengah berukuran 35cm ) -Aku guna loyang biasa jer sbb takder.

  • 5 biji telur Gred A
  • 200 ml air
  • 300 ml pati santan (mat guna santan kotak)
  • 200 g tepung gandum
  • 180 g gula halus
  • 1/2 camca teh garam
  • 1 camca teh esen vanilla - tak letak sbb takder
  • 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
  2. Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
  3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

p/s Resepi ni tak manis sgt mmg sedap..aku buat guna santan fresh..tp kalau susah nak cari bole ganti santan kotak mcm resepi asal...sedap juga..

Singgang Sotong


Hari tu p Dapur Hunny nampak ler masakan ni..terliur jer...pas tu godek ler MyR..jumpa la resepi dari KakNor67 apalagi aku terus ler godam sotong aku tu...rasanya mmg sedap dan menyegarkan lantas menyelerakan...sebelum ni yg aku tau asik2 masak sambal sotong or sotong goreng tepung jer..tak pernah try jenis2 masakan lain...hari ni nahhhh...amik kooo....btw mmg sedap resepi kaknor ni..meh kita layan dulu resepi yer...copy pes jer ni.
Bahan2
  • 500gm sotong
  • 3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api) - Aku tak blend sekali sbb nak bagi anak2 mkn..aku just campak sebiji2 jer cili tu.
  • 1 biji bawang besar
  • 1 in kunyit hidup
  • 1/2 in lengkuas
  • 2 btg serai - diketuk
  • 3 kpg asam gelugur
  • daun kesum
  • secubit belacan
  • garam dan gula
  • 500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah

Cara2

  1. Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
  2. Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
  3. Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
  4. Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (Masakan sy memang letak gula sbb sy tak gunakan pak aji ya..)
  5. Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
  6. Bolehlah dihidangkan dan lauk ni sedap dimakan dgn ikan goreng dan sambal belacan..

p/s Lauk ni aku mkn bersama ulam-ulaman..sambal belacan..tempe goreng..ikan masin..perghhhh..mmg sedap weeiiii...

Hadiah dari Mamaqaypo


Ni kali ke2 aku dpt hadiah ni...ni pula dari salah sorang frenz di alam maya ni Mamaqaypo..thanks byk2 yer mama...moga2 persahabatan ni berkekalan hingga ke alam nyata lak yer...muahhhhhhhh....

Betik Muda Tumis

Inilah sayur betik yg aku suka makan...senang jer nak buatnya...org kata kalau makan dgn nasi panas n ikan masin jer pun dah menyelerakan ....perghhhhh......ni gara2 tgk mamaqaypo seketika ari tu dok masak sayur betik...tu yg terpk nak buat...lagipun dah lama tak makan sayur style masakan kampung ni....
Bahan2
  • 1/2 Biji Betik yg besar disagat
  • Segenggam ikan bilis}
  • 20 tangkai Cili padi} 4 bahan ni ditumbuk halus
  • 4 biji Bawang merah}
  • 1 biji bawang putih}

Cara2

  1. Tumis kan bahan2 yg ditumbuk.
  2. Masukan garam, gula n serbuk perasa jika suka..
  3. Setelah naik bau..masukkan betik td..biarkan sampai lembut.
  4. Sedia di hidang

Ikan Sela Kuning Masak Lemak

Ni Menu semalam...baru ari ni sempat nak hapdet n3 baru...Meh aku perkenal kan lauk ni....Ikan Sela Kuning Masak Lemak Kuning...tak ler grand beno kan...takpelah aku letak jer ler resepi ni...
Bahan2
  • 3 ekor Ikan Sela/kembungBulleted List
  • 1 helai Daun Kunyit - dihiris halus
  • Segenggam Terung Pipit
  • 3 Biji Bawang Merah - di blend
  • 1 Biji Bawang Putih - di blend
  • Sedikit halia - di blend
  • Cili padi (ikut tahap kepedasan) - di blend
  • 1 s/k Serbuk kunyit/1 inci Kunyit Hidup - diblend
  • 1 1/2 Cawan Santan
  • Garam, gula n serbuk perasa
Cara2
  1. Bersih kan Ikan
  2. Masukkan santan dlm periuk serta bahan2 yg di blend tadi, daun kunyit..masak hingga mendidih.
  3. Masukkan garam, gula serbuk perasa.
  4. Masukkan ikan hingga masak.
  5. Sedia dihidang.

Wednesday, April 22, 2009

Kek Pisang Sempoi



Nyum..nyum..nyum...sedapnya kek pisang ni baru jer pas bakar td...last weekend beli ler pisang embun dlm 5 biji jer.....lama gak terabai..so dtg ler rajinnya nak bagi abih pisang tu...tak byk pun guna nya cuma 2 biji jer sbb pisang ni beso...n sebelum bakar aku letak cekelat chip..n letak dlm bekas kecil2 supaya senang anak2 nak mamam..tak yah nak potong2..tul tak..seperti biasa resepi ni sumber dari MyR..dari Sofinar..sedap kek ni n senang jer nak buat..sapa2 yg maleh nak klik meh tgk resepi yer...

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 150g pisang emas - dilecek
  • 180g tpg gandum
  • 180g gula halus /gula icing
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
Cara2
  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda

p/s...Cara2 tu aku masukkan sume bahan2 tu dlm blender jer..kisar sume sampai putih...pas tu masukkan dlm bekas2 muffin/paper cup then campak2 kan chocolate chip..n aku bakar dlm 25 minit jer..suhu 180 celcius...kan senang..tak caya cuba lahhhh..

Tuesday, April 21, 2009

Ikan Siakap Kukus


Hari ni aku kukus pulak ikan siakap nih....asik2 goreng jer...jemu lak...resepi sumbernya dari Cik Mat Gebu...nak tgk detail korang pegi sini Ikan Siakap Kukus.....meh layan resepi ni yg aku copy pes ni..
Bahan2
  • 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok)
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh tepung jagung
  • 1/2 camca teh lada sulah
  • 3 camca besar jus limau kasturi*
  • 1 1/2 camca besar minyak masak*
  • 1 1/2 camca teh gula*
  • 1/2 camca teh garam*
  • 5 - 10 biji cili padi, dihiris*
  • 2 batang serai, dihiris halus*
  • 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
  • 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
  • 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
  • 1/2 camca teh tepung jagung*
  • 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi*.
Cara2
  1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
  2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*") hingga sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
  4. Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.

p/s aku kukus ikan ni bersama btg saderi..n tepung jagung aku tak letak sbb takder stok tp aku gantikan dgn tepung gandum jer...btw resepi ni mmg marvelousssss...sedap n nyaman gituuuu..

Baby Kailan Bersos Tiram


Hari ni aku masak baby kailan ni..memula aku kukus dulu baby kailan ni agak2 ler sampai lembut (biarkan ).....pas tu tumis 2 biji bawang putih...masuk kan 1 s/k serbuk tumix ayam dan 2 s/b sos tiram...letak air sikit....bila dah didih curah kan kat baby kailan yg dah dikukus tu...kan senang...ni kira makanan sihat ler...bila kukus tak der la sayur ni lunyai sgt kan...tetap maintain kecrunchynya..hehheheh (kalau nak letak cili padi or cili besor pun ok)

Friday, April 17, 2009

Hadiah dari Redynne

[lili.gif]

Taraaaaa....Redynne...thanks for this present...muahhh...I lav uuu...

1.The winner can put the logo on his/her awesome blog

2. Link the person you received your award from

http://redynne.blogspot.com/

3. Nominate at least 7 other blogs (byknya...sikit udah ler yer)

4. Put link of those blogs on yours. Done..

KakNor67

Hunny

Kak CT

Mamaqaypo

5. Leave message on the blogs that you've nominated

Roti Arab


This time aku cuba buat Roti Arab lak..byk org dah try roti ni...so aku pun nak buat juga ler....biasanya aku buat roti puri je..saje la nak try resepi lain pula...taste nya yummy yummy juga..kenyang weiiii...resepi asal dari Sofinar MyR tp aku amik kat blog Hana n aku copy pes jer lah yer.....jom masak masak..
Bahan2
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 sudu besar gula
  • 300 ml air suam
  • 6 g yis
  • 500g tpg gandum

Cara-cara

  1. mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
  2. tepung di gaul dengan yis
  3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
  4. perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
  5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
  6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
  7. panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
  8. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging
p/s aku buat separuh adunan jer dari resepi asal n yis tu aku just letak 1 sudu kecil juga.

Thursday, April 16, 2009

Udang Galah Masam Manis



Udang Galah ni dah selamat aku godamnya sampai jd camni....aku masak masam manis letak sos cili..sos tomato..sos tiram..cili padi..bebawang...tomato..haaa jadi ler rupa tu...udang tu aku goreng terlebih dahulu saje nak bagi die krap krup krap...pas tu aku operate udang ni kat tgh badannya...ala ala CSI gitu..hehehhe...tu yg jd terbongkang camtu tu...sudi sudikan la tgk yer...

Roti Benggali



Mlm semalam terlebih rajin sikit..tp bukan aku yg uli tp Mr. BM tu yg buat...hasilnya taraaaa...gini ler rupanya...mkn ketika pabas2 fuhhhh...cicah kari....resepi ni aku korek2 kat MyR...resepi dari Sofinar...cuba jgn tak cuba yer..