Monday, April 27, 2009

Singgang Sotong


Hari tu p Dapur Hunny nampak ler masakan ni..terliur jer...pas tu godek ler MyR..jumpa la resepi dari KakNor67 apalagi aku terus ler godam sotong aku tu...rasanya mmg sedap dan menyegarkan lantas menyelerakan...sebelum ni yg aku tau asik2 masak sambal sotong or sotong goreng tepung jer..tak pernah try jenis2 masakan lain...hari ni nahhhh...amik kooo....btw mmg sedap resepi kaknor ni..meh kita layan dulu resepi yer...copy pes jer ni.
Bahan2
  • 500gm sotong
  • 3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api) - Aku tak blend sekali sbb nak bagi anak2 mkn..aku just campak sebiji2 jer cili tu.
  • 1 biji bawang besar
  • 1 in kunyit hidup
  • 1/2 in lengkuas
  • 2 btg serai - diketuk
  • 3 kpg asam gelugur
  • daun kesum
  • secubit belacan
  • garam dan gula
  • 500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah

Cara2

  1. Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
  2. Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
  3. Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
  4. Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (Masakan sy memang letak gula sbb sy tak gunakan pak aji ya..)
  5. Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
  6. Bolehlah dihidangkan dan lauk ni sedap dimakan dgn ikan goreng dan sambal belacan..

p/s Lauk ni aku mkn bersama ulam-ulaman..sambal belacan..tempe goreng..ikan masin..perghhhh..mmg sedap weeiiii...

No comments: