Bahan2
- 500gm sotong
- 3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api) - Aku tak blend sekali sbb nak bagi anak2 mkn..aku just campak sebiji2 jer cili tu.
- 1 biji bawang besar
- 1 in kunyit hidup
- 1/2 in lengkuas
- 2 btg serai - diketuk
- 3 kpg asam gelugur
- daun kesum
- secubit belacan
- garam dan gula
- 500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah
Cara2
- Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
- Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
- Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
- Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (Masakan sy memang letak gula sbb sy tak gunakan pak aji ya..)
- Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
- Bolehlah dihidangkan dan lauk ni sedap dimakan dgn ikan goreng dan sambal belacan..
p/s Lauk ni aku mkn bersama ulam-ulaman..sambal belacan..tempe goreng..ikan masin..perghhhh..mmg sedap weeiiii...
No comments:
Post a Comment