Perrggggh...tempe n tauhu goreng ni cicah dgn sambal kicap...meleleh ayor liuk kepedasan..ni ler antara makanan kegemaran orang Jowooooo...kalau mkn ni gerenti kusyuk menahan pedas bila di cicah sambal kicap.
Wednesday, October 21, 2009
Sambal Kicap
Wednesday, October 7, 2009
Roti Sardin
Bahan2
- 10 bj bun burger
- 1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur
- 1 labu bawang besar ~ didadukan
- 1 bj cili merah ~ dicincang
- 1 sudu besar jus limau nipis
- 2 bj telur
- minyak
Untuk Inti:
Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
Padamkan api dan kacau hingga sebati.
Ketepikan.
Step by Step pegi ler SINI
Petola Tumis Air
Sambal Petai Udang Sotong
Lauk yg sering aku masak dan juga kegemaran aku laki bini....sambal ni aku campur petai udang n sotong...perggghhhh..pedasssss....biasanya aku dan Mr. Hubby akan berlumba2 makan ulam petai dgn kulit2nya sekali...tp kali ni ku buat sambal...haaaa....terangkat dgn kepedasannya...baby dlm perut pun berguling2 menahan pedas...huahuahuahua..
Tuesday, October 6, 2009
Kek Coklat Versi Bakar
Kek coklat kali ni aku buat versi Bakar lak..slalunya buat yg kukus tp sajer ler nak tinggikan lagi bil letrik..keh..keh..keh..Resepi asal dari MyR tapi aku amik kat umah Hana Japan...kek ni nak buat mmg mudah dan hasilnya pun sedap..moist gitu...ni minta izin nak CnP resepi dari umah Hana yer...jom layannnnnn....
Bahan-bahan
- 2 biji telur
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan gula perang
- Bahan A
- 1 sudu kecil vanila
- 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
- 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe- air panas
- Bahan B
- 2 sudu kecil sodium bicarbonate
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 cawan serbuk koko
- 2 cawan tepung gandum
- ** Topping **
- 1/2 cawan koko van hauten
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu besar minyak masak
- Pukul telur hingga kembang
- Masukkan gula dan pukul lagi
- Kemudian masukkan minyak masak
- Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
- Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
- Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk.
Saturday, September 12, 2009
Telur Bungkus
Juga menu berbuka semalam...jom layan apa yg aku letak..mmg sempoi jer...tp sedap ditekak aku laki bini...
Bahan2
- 3 biji Telur - didadarkan
- 1/2 labu bawang besar
- sayur campur secukupnya
- bunga kubis - nak letak sayur lain pun ok
- 1 biji bawang putih
- 1 s/b Sos Cili
- 1 s/b Sos tomato
- Cili api - ikut tahap kepedasan (cili boh pun ok)
- 1 s/b Sos tiram
- Segenggam daging hancur
- Tumis segala bawang,cili api, masukkan sume jenis sos.
- Masukkan daging
- Masuk kan sayur campur
- Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa.
- Biarkan kuah kering sedikit..kemudian letak diatas telur yg telah didadarkan dan bungkus laa...
Udang Masak Lemak Kuning
Thursday, September 10, 2009
Roti Jala


Roti Jala ni pas berbuka tadi baru aku buat...berpeluh juga den nak ngabihkan menjala tadi..ni la salah makanan kegemaran aku...tak tahan tgk kat umah Hana Japang ada..kat umah KakNor
Ganu pun ada..ni tak leh jadi ni..maka aku pun nak menjala juga la.....resepi asal ni dari umah Kak Umi Kuantan ...memandangkan resepi tak byk bahannya aku dgn rela menaipkan resepinya yer..senang jer..meh tgkkkkk.
Ganu pun ada..ni tak leh jadi ni..maka aku pun nak menjala juga la.....resepi asal ni dari umah Kak Umi Kuantan ...memandangkan resepi tak byk bahannya aku dgn rela menaipkan resepinya yer..senang jer..meh tgkkkkk.
Bahan2
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 2 Cawan Air
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil garam
- beberapa titik pewarna kuning
- Masukkan semua bahan kedalam blender. Pastu tapiskan dan biarkan selama 1/2 jam baru la dijalakan..
Sayur Campur
Daging Kandar lagiiiii.....

Wednesday, September 9, 2009
Bubur Jagung
Sambal Udang Petai n Sawi Bening
Ni la lauk utk berbuka hari ni...sambal udang campur petai. (favourite Mr. Hubby nih)..sayur sawi masak bening..lawan dengan ikan masin tenggiri..(gambar terlupa lak nak amik)..hari ni ler baru sempat dan ingat nak berphoto dgn lauk2 yg ku masak sejak ari tu...slalunya terlupa jer...bila ingat masa tu tgh berbuka...lupakan sajaaaa...perut pun tgh lapor...rasanya ta yah ler letak resepi kan..sume org tau masak sambal n sayur bening nih...jamu mata jer..wokeyyy..
Puding Karamel
Taraaaa...tghhari ni rajin ada mai sikit...maka termasak ler Puding Karamel yg mudah ni..sedap sekali....cehhh..puji sendiri lak....bukan apa resepi dari Alia MyR ni mmg sedap..tak manis sgt..sedang2 jer rasanya...anak2 pun suka...soooo meh tgk resepinya yerr...den CnP joo.
Bahan-bahan ( saiz:16 cm )
- 400cc(400ml) susu segar/susu cair
- 5 sudu besar gula halus
- 3 biji telur- pada suhu bilik
- 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
- 2-3 titik esen vanila
- [ KARaMEL ]
- 5 sudu besar gula
- 2 sudu besar air
Cara-cara
- Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
- Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
- Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
- Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
- Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
- Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
- Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
- Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
Subscribe to:
Posts (Atom)