Daging Kandar ku bertelur Puyuh..huahuahua....sory yer Kakasma..pepandai jer saya dok letak telur puyuh...mengikut resepi asal takder pun letak..tp disebb kan ada telur puyuh kat umah ni...aku pun campur ler.....Daging Kandar ni makkk aaaiii mmg sedap ler.....lain dari kari biasa..5 Star aku bagi kat resepi nih...nak tau aku ceduk resepi ni kat umah Kakasma...thanks yer kak sbb share resepi yg Marvelous ni...dan resepi kat bawah ni aku Copy n Paste dari MyR..takpe ye Kakasma..
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1/2 kg daging
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- KUlit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
Cara-cara
- daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
- Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
- sesuai dimakan dengan nasi dan roti
No comments:
Post a Comment