Kuah Dal yg simple tapi sedap dimakan dgn Roti Canai atau pun Nasi Minyak yg lieza buat tu...Biasa buat kuah Dalca yg bersantan bagai tu, tp kali ni sajer lieza nak cuba resepi yg lain...kuah dal jer namanya..lieza buat byk2 supaya bila anak2 nak mkn roti canai, kauhnya dah ada...roti canai??? beli yg segera jer yer..takder masa pepagi buta mokcik nak menebarrr roti canai...silap2 tebar kang sampei ke siling pulaknya nanti..
Resepi ni lieza cuba dari Shamen MyR...dan lieza share kat sini juga ye sbb senang nanti2 nak refer dan manaler tau kot2 ada yg nak cuba kan...resepi ni mmg menepati tekak lieza lah yer..org lain den tak tau...Kuah Dal yg ada ala2 mamak ni...nak cuber? jom tgk resepi...
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1 cawan kacang dal
- 2 batang carrot dihiris (jangan nipis sangat)
- 1 biji terung sederhana besar dihiris (jangan nipis sangat
- 2 biji kentang dibelah
- sedikit serbuk kunyit
- **1 inci halia diracik
- **2 biji bawang putih diracik
- **3-4 biji bawang kecil dimayang
- **sedikit daun kari
- **sedikit bunga cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis
- **1 sudu kecil biji sawi (mustard seed)
- 3 biji cili hijau dihiris (jangan nipis sangat)- yg ni lieza guna cili kering yg dipotong2 jer
- minyak untuk menumis
- garam & gula sesedap rasa
Cara-cara
- Rebus kacang dal dalam periuk sehingga empuk, masukkan serbuk kunyit.
- Bila kacang dal dah agak agak empuk, masukkan carrot & kentang ke dalam rebusan dal tadi & teruskan merebus sehingga kesemuanya empuk.
- Kemudian masukkan pula terung & cili. Cili seeloknya dipotong besar. Teruskan merebus lagi sehingga terung masak.
- Dalam kuali yang lain, panaskan minyak kemudian tumiskan bahan bahan yang bertanda ** sehingga layu & naik bau. Kemudian curahkan ke dalam rebusan sayur sayur tadi.
- Rasakan garam & gula ikut selera masing masing masing & siap!!
No comments:
Post a Comment