Friday, August 12, 2011

Rendang Sotong

Rendang Sotong ni menu semalam yg tak sempat nak hapdate...entah tetiba internet mcm siput geraknya....potong mood jer...wah sedap gak yer sotong ni dimasak rendang takpernah terpk pulak nak masak camni padahal sedap jer rasanya...kiranya ni pestime ler lieza cuba sotong rendang nih..ternyata tak rugi mencuba....tp kan nextime kalau buat lg lieza nak tambah cilipadi kasi kepedasan yg ppower...fuhh...ok la apa kata jom tgk resepi dari Dapur Tanpa Sempadan CMG..


BAHAN-BAHANNYA :-)
10 ekor sotong saiz besar (mat guna kurang lebih 600 gram)
1 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit, hiris halus
3 helai daun limau purut
1 biji cili hijau, hiris
1 biji cili merah, hiris
1 biji bawang besar, belah 6
4 camca besar cili kisar
1 keping asam gelugor
1 1/2 camca besar kerisik
1 camca besar gula melaka (mat tambah)
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar (saiz sederhana)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai, hiris halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak kelapa (minyak biasa pun ok), tumis bahan kisar bersama cili kisar hingga harum. Masukkan sotong, masak hingga pekat, tuang santan dan masukkan garam secukup rasa, gula melaka, daun limau purut dan asam gelugor.
  2. Masak hingga pekat dan akhir sekali masukkan hirisan cili merah, cili hijau dan belahan bawang besar, kacau rata dan masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau ketupat..
CATATAN MAT GEBU :- Kalau nak guna satu kaedah lain pun ok juga, yelah kan takut sotong jadi liat. Ok buat macam ni, sotong tadi celur dalam air panas mendidih bergaram selama 30 saat, angkat dan toskan. Masak bahan2 rendang seperti biasa, hingga kering dan terbit minyak, masukkan sotong tadi bersama hirisan daun kunyit, gaul rata dan masak 1 -2 minit, matikan api..

No comments: