Sunday, August 14, 2011

Ikan Kembung Masak 3 Rasa

Ishhh banyak kan Ikan tu...ni salah satu menu semalam utk berbuka...memandangkan semalam ada teman2 Mr. Hubby berbuka puasa bersama kami sekeluarga jd lieza masak ler lebih...seronok juga makan ramai2 nih...selain Menu Ikan 3 rasa nih lieza masak juga Udang Masak Lemak Jintan, Kailan Ikan Masin dan sebagai dessertnya lieza buat Koktail Custard Istimewa..

Resepi ni lieza rujuk dari Sunkist MyR ..resepi asal ikan kerapu tp lieza guna ikna kembung nak buat camnerkan dah mmg penggemar ikan kembung...pastu utk resepi ni lieza tambah hirisan daun limau purut..alhamdulillah selera betul makan..

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • Seekor ikan kerapu- lieza guna ikan kembung
  • 2 biji bawang putih - dicincang halus
  • 5 biji bawang merah - dicincang halus
  • 8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
  • 2 biji tomato - dipotong dadu
  • 2 kerat nenas - di potong dadu
  • 2 sudu cili boh
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos ikan
  • Sedikit daun ketumbar
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
  • Minyak

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.
  3. Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.
  4. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
  5. Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

No comments: