KUEH KASWI GANDUM
sumber: Chef Hanieliza.fotopages
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
*saya tambah beberapa helai daun pandan
Masakkan semua dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi
3 comments:
Salam kenal & ziarah Lieza..
Arituh pun nmpk kat rumah izah ..bila agak nyer nak sampai dapur mama ...
akak...nape akak punya warna kuning? ke saya yg tak guna gula merah jd warna lain? kekekeke..tp sedap kan..kan..meh kita buat lg..hahaha
akak kuuuu...sedap ke makan ngan kelapa init tu.. ikikikiki.. kalau makan ngan kelapa inti gamaknya kuih kaswi tu kena wat lemak2 masin. bagi lawan rasa dia kan. sedapkan kak. puas makan.. sedap ah
Post a Comment