Hari ni kan...kan kan kan..lieza masak sutun...sutun apa...Sutun masak kunyit cili api...Idea ni dapat dari hasil intipan demi intipan kat dapur K.Nor Secubitgaram...syiokkkkk woooo..makan dgn nasi panas panas..peh tu pedasssss...sapa2 nak try jom tgk bahan2 yg mudah ni yer...
SOTONG MASAK KUNYIT CILI API
resipi dan copy dari : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
400gm sotong
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3 biji bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
5 biji cili api merah dan hijau ~ dihiris
1 helai daun kunyit ~ dihiris halus
perahan limau kasturi/nipis
garam & sedikit gula
minyak
Gaulkan sotong dgn garam dan serbuk kunyit.
Panaskan 2 sudu besar minyak dan goreng sotong 1/2 masak.
Angkat dan ketepikan.
Panaskan 3 sudu besar minyak dan masukkan bawang merah dan bawang putih.
Goreng hingga kekuningan dan masukan cili api dan daun kunyit.
Goreng hingga wangi dan masukkan sotong, garam dan sedikit gula (jika suka)
Masak hingga sotong masak (kalau terlalu kering boleh lah dimasukkan sedikit air)
Masukkan perahan limau kasturi/nipis dan padamkan api.
Kacau2 hingga sebati.
Angkat dan hidangkan.
1 comment:
heheheeh.. ni hasil selongkar dapur k.nor ya.. sedap kan.. wangi daun kunyit dah pedas2 tu... sedap :)
mekasih sudi try ya lieza :)
Post a Comment