Tuesday, May 10, 2011

Apple Crumble - N3 Tertunda

Masih lagi dgn N3 yg tertunda...maaf la yer..semua ni dah abih dah...dlm perut pun takder..hmmm kalau nak rasa acu cuba buat sendiri yer..
Apple Crumble ni sedap betul dimakan lebih lebih lg ada eskrim..dgn sos kastardnya..uishhhh...mmg sesuai kalau nak hidang kat tetamu2 sebagai dessert...
Terima Kasih kat K.Nor yg share resepi yg dicuba dari resepi Along Roz itewww..seperti biasa lieza nak share juga kat sini...

Apple Crumble
By: Roz@HomeKreation
Sumber : K.Nor Secubit Garam

Size: 6"x9" casserole
BAHAN2:
3 biji Epa Fuji - kupas kulit & hiris
3 sb Gula Perang*
1 st Serbuk Kayu Manis* (* campur)
75g Tepung
40g Mentega
1 sb Gula

SOS KASTAD:
250ml Susu Segar
1 sb Gula
1 sb Tepung Kastad
1/2 st Esen Vanilla

CARA2:
1. Gris bekas kaserol and susun hirisan epal.
Tabur 1 sb gula campuran kayu manis.
Susun lagi hirisan epal & ulangi sehingga 3 lapis.
2. Campur tepung & mentega seperti serbuk roti.
Campurkan gula & tabur ke atas hirisan epal.
3. Bakar 180C selama 30 minit.
4. Campur rata kesemua bahan sos kastad.
Masak dgn microwave 4-5 minit, kacau setiap seminit. (k.nor masak cara double boiler)
5. Hidangkan Apple Crumble dgn sos kastad & aiskrim vanilla.


No comments: