Meh semua...haaaa tengok tu ikan aku dah terapung2 tgh tunggu masa aku nak ngappppp....hari ni gian nak mkn ikan singgang..mmg gian dah lama tp tak terbuat bukannya susoh benor tp acapkalinya terlupa nak beli lengkuas...bila tanam lengkuas tak sempat besar dah ambik...pas tu terus mati...masakan yg simple tp sedap...kali ni aku godek resepi kat umah Kak Hanieliza..seperti biasa nak juga cetak semula utk aku tepek pula kat dapur nih...
Bahan
1 ekor ikan tongkol/aye..potong kecil/nipis dan bersihkan
3 ulas bawang putih dimayang
2 cm lengkuas ] hiris nipis
2 cm kunyit hidup ]
5 keping asam keping [gelugor]
4 cawan air
garam
ciliapi..ikut suka [buangkan tangkai]
Cara membuat dalam microwave
1. masukkan semua bahan dalam mangkuk kaca tahan panas dan tutup mangkuk itu.
2. Masukkan dalam microwave dan setkan HIGH selama 20 minit.
3. Keluarkan dan masukkan ciliapi.
Cara memasak biasa
1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan biarkan sehingga mendideh.
2. Rasakan garam dan masukkan ciliapi.
3. Hidangkan.
Bahan
1 ekor ikan tongkol/aye..potong kecil/nipis dan bersihkan
3 ulas bawang putih dimayang
2 cm lengkuas ] hiris nipis
2 cm kunyit hidup ]
5 keping asam keping [gelugor]
4 cawan air
garam
ciliapi..ikut suka [buangkan tangkai]
Cara membuat dalam microwave
1. masukkan semua bahan dalam mangkuk kaca tahan panas dan tutup mangkuk itu.
2. Masukkan dalam microwave dan setkan HIGH selama 20 minit.
3. Keluarkan dan masukkan ciliapi.
Cara memasak biasa
1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan biarkan sehingga mendideh.
2. Rasakan garam dan masukkan ciliapi.
3. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment