Bahan2nya:-
- 2 genggam kacang buncis (dibersihkan dan potong 1cm panjang)
- 3 biji bawang merah (hiris halus)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 cm halia (dicincang)
- 1 biji cili hijau (dihiris)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji telur
- sedikit daun kari
- 1/2 sk serbuk kunyit
- 1/2 sk rempah '5 spice' - nak lebih pun okey...ikut citarasa - tak letak sbb tak der stok
- garam dan aji secukup rasa
- minyak
- Panaskan minyak dlm kuali. Tumis bawang putih, halia, bawang merah, cili hijau, cili merah dan daun kari.
- Masukkan kacang buncis, kacau dan biarkan sebentar. Tambahkan serbuk kunyit, garam dan aji. Kacau sebati.
- Pecahkan telur di tgh2 kacang buncis, kacau2 kuning telur sedikit dan cover telur ngan kacang buncis. Tutupkan kuali ngan penutup selama 3 minit.
- Selepas tuh, kacau sebati semua bahan dan campurkan rempah 5 spices...kacau lagi. Padamkan api. Sedia dihidang!
No comments:
Post a Comment