Bahan-bahan
- 150 gram tepung gandum - Guna Self Raising Floor/tepung naik sendiri
- 1 biji telur
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu kecil baking powder- letak juga
- 75ml air mitsuya cider ( aiskrim soda) - yg nih pun tambah sikit sbb tgk adunan cam pekat.
- sedikit pewarna merah
Cara-cara
- sediakan kukusan, asing putih n kuning telur, pukul putih telur hingga kembang baru masukkan kuning telur. Pukul lagi.
- akhir sekali masukkan gula dan tepung yang telah di ayak bersama baking powder, kemudian masukkan air soda dan kacau menggunakan sudu, pastikan semua sebati.
- bahagi adunan dua bahagian , satu bahagian diwarnakan merah atau hijau, satu lagi bahagian biarkan warna asal, sudukan selang seli di dalam acuan dan marble kan ikut kreativiti anda sendiri. Kukus lebih kurang 8 minit, siap untuk dihidangkan.Tekstur apam ni sangat lah gebu dan lembut. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment