Thursday, March 12, 2009

Soto Ayam


Soto Ayam tp ayam dah ku sorok



Bergedil

Cehhhh....waahhh..nak tayang ni menu aku hari ni adalah Soto Ayam n Bergedil Ayam juga..soto ni dah ke 4 kali aku buat mmg sedap ler..memenuhi citarasa ku...kat gambar tu aku masih tak letak cili kicap, sbb nak suap anak2 ku makan..nanti kepedasan ler puloookk kan..pas tu daun sup..tak letak pun...nanti payah nak suap bebudak nih...eeee payah tul sbb dorang tak suka sayur sayuran....camner pun utk resepi ni aku letak 4.5 bintang...mmg besh..sumbernya dari MYR dari resepi kak Diana..bergedil pun dari sumber yg sama...kak Diana juga..tp sebelum tu aku nak minta maaf kat empunya resepi ni sbb aku dah durhaka sikit pada resepi ni sbb aku guna apa yg ada dan mengikut ketidak padatan penduduk kat dlm umah nih...sorry yer Kak D..walaumcm mana pun tetap sedap..sbb ada kelainan sikit resepi Kak D ni...ok meh ler layan resepi nih...

Bahan-bahan ( 12 orang )
  • 6 Bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
  • 2 ekor ayam, dibelah empat (aku letak dada jer dlm 12 ketul n tulang2 sikit)
  • 3 - 4 liter air (aku letak 2 liter 1/2 jer..sbb tak muat periuk)
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan serbuk ketumbar }
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus } (aku guna sebungkus perencah sup adabi)
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 3 batang serai, dititik
  • lengkuas sebesar ibu jari, dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan minyak untuk menumis

Bahan untuk Dikisar

  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • Bahan untuk Sambal Kicap
    5 batang lada merah
    20 biji lada padi merah thai
    2 ulas bawang putih
    1/2 cawan kicap lemak manis
  • Bahan Hiasan
    bergedil
    taugeh yang telah dicelur
    daun sup, dipotong halus
    bawang goreng
    sambal kicap
    ayam, yang telah disiat-siat

Cara-cara

  1. Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
  2. Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
  3. Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.
Bergedil

Bahan-bahan ( 30 biji ) (aku buat dpt 14 biji sbb dlm 3-4 biji kentang jer)

  • 1 kilo kentang, dikupas kulitnya dan dipotong bulat (aku buat 3 biji kentang yg sedang2 besarnya)
  • 300 gram daging cincang (aku letak segenggam ayam cyg dicincang)
  • 2 biji telur, asingkan kuning dan putih (Guna 1 biji jer)
  • 3/4 cawan bawang goreng (agak agak)
  • secekak daun sup, dicincang (agak agak juga dlm 5 batang)
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat. Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat.
  2. Tumbuk bawang putih bersama garam dan serbuk lada putih. Kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang. Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering.
  3. Campurkan daging yang telah digoreng tadi ke dalam kentang yang telah ditumbuk lumat. Masukkan juga 2 biji kuning telur, bawang goreng dan daun sup. Gaul rata adunan. Kemudian bentukkan seperti bergedil. Bentuk ikut citarasa sendiri.
  4. Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila digoreng. Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji putih telur tadi dan kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah, gorengnya pun lawa

No comments: