Wednesday, March 4, 2009

Tea time with conney dog



Conney Dog????...ish pelik jer namanya kan..tp dah itu namanya makanan nih nak wat camner ye tak..ni masa minum petang td aku buat ler 3 ketui jer...utk aku...Mr. Hubby n Enas...cukup ler tu setakat alas2 perut....aku rasa tak yah ler letak resepi...senang jer buat nya mesti sume org tau..yg nampak ketui2 tu daging hancuq yg aku tumis bersama bawang besar n putih..letak adik beradik sos n serbuk lada itam..tu jer....pas tu kat bawah tu ada sosej sebatang....dpt kat Enas nak makan sosejnya ajer...sabar jerlahh....selamat ler menjamu mata yer...

Perkakas

Bekas ni utk bakar Muffin yg tinggi sikit

Mould utk Tart


Sukatan yg menggunakan cawan..mcm2 ada dari sukatan utk 1 cawan hingga ke 1/4 cawan pun ada ...senang ada benda nih.

Saje ler paste gambo ni kat sini utk sesapa yg tak tau rupanya kan..dah aku ada apasalahnya share kat sini...tul tak....

Lemak sayuran or shortening

Ok..bagi sesapa yg tak tau rupa shortening or lelemak sayuran...ni ler rupanya yer..ni brand crisco..kadang tu ada dijual timbang...benda alah ni ni mcm marjerin tp warna putih...biasanya kalau nak buat donat, roti , pastri tart or kek ada digunakan shortening..

Friday, February 27, 2009

Nasi Goreng Kecemasan

Pelik jer nama nasi goreng ni yek...nasi goreng ni aku buat utk Enas n Eryna jer..sikit jer semangkuk..pepagi masak nasi pas tu goreng lak nasi utk dorang ni...kenapa namanya "Nasi Goreng Kecemasan"? haaa...ni ler jawapannya..aku just tumis sedikit bawang besar yg dipotong dadu...masukan sesudu kecil tumix ayam...sos tiram sikit..sayur campur tu..sosej yg ada cheese kat dlm tu...pecah kan sebiji telur...lada sulah sikit n kicap sikit...kan senang tak yah susah nak potong ayam ke daging ker..udang ker...camni jer dah ok n sedap...jamu ler mata yer..

Thursday, February 26, 2009

Apam Lenggang





Senduk yg size ni .


Resepi ni namanya Apam Lenggang, resepi dari seorang sahabat ku...terima kasih ler bebanyak kat die sbb sudi kongsi resepi nih..menambahkan lagi koleksi masakan utk bekpes aku...namanya ada lenggang2 tu sbb kalau dah letak kat kuali tu..kita kena lenggang kan 360 bak kata kawan aku tu..bila lenggang kannya adunannya tu nanti akan kelihatan mcm ada ropol2 gitu...yg aku punya ni tak byk sgt ropolnya sbb aku tak lenggangkan sgt..apapun sedap sgt apam lenggang ni...Apam ni bole mkn camtu jer sbb die manis..tp Enas siap mkn dgn sos cili..heran tul aku die nih.. sebiji mcm ayahnya mesti nak cari sos cili...Bapak borek anak rintik ler..nak resepi???..hehehe...meh ler aku taip.....


Bahan-bahan:
  • 2 cawan beras - (cawan yg sedia ada utk ukuran beras tu kalau bile periuk nasi mesti ada disertakan sekali)
  • 2 sudu besar gula - boleh letak lebih bagi sesapa yg suka manis ler.
  • 1 genggam nasi sejuk
  • 1/2 sudu besar yis kering mcm mauripan tu.
  • 4 biji telur - letak lebih pun bole juga
  • garam secukup rasa
  • 1/2 cawan santan pekat - agak2 jgn sampai adunan cair sgt.

Cara-cara:

  1. Beras tu direndam dahulu - cthnya kalau nak buat utk bekpes, waktu petang tu dah rendam beras tu sampai malam...(aku buat rendam dlm kul 4 ptg sampai kul 10 ler gitu.)
  2. Selepas direndam blendkan sekali beras, gula, telur, nasi sejuk, yis n garam tu -(air rendaman tu tak yah masukkan.)
  3. Bila dah blend masuk kan kedalam bekas besar mcm besen dan biarkan semalaman...adunan ni akan naik. tp tak ler sampai melimpah tau...
  4. Paginya sebelum goreng masukkan santan pekat n kacau(adunan lebih kurang mcm adunan kuih ketayap tu)bole ler goreng dlm kuali leper tu mcm dlm gambar kat atas tu..ambil 2 senduk kecil (bab ni pepandai ler agak2 mcm nak buat kuih ketayap) jgn byk sgt nanti tebal kurang sedap... n letak kan dalam kuali tu..then lenggang kan...tak perlu terbalikan dah masak boleh angkat.. ...sedap dimakan panas2.

Kebun ku dipasu

Enas pun nak juga posing dgn cili tu..

heheheh..adi dok posing dgn cili yg dipetik td..

Pokok limau purut

Pokok kesumku
Limau kasturi

Pokok kunyit

Pokok cili ku..nampak tak buahnya tuh..


Pokok kari...dulu kecik jer..
First in the morning biasanya aku ke blakang dok siram pokok pokok yg Mr. Hubby tanam tu..nah hasilnya bila letak baja segala...wowww...seronok aku tgk sebab tanaman we all menjadi dan subur sekali.....lebih2 lagi pokok kari tu n pokok cili mmg nampak kesuburunnya...

Selain ku snap gambo pokok bebudak ni sibuk ler..lebih lebih lagi Enas nih..siap berposing dgn cili bulat tuh...pas tu suruh lak adiknya pegang..posing ler si Eryna nih dgn cili tu skali..dorang ni kalau aku p blakang mmg memasing sibuk jer nak ikut..pas tu mula ler dok kira batu2 kat blakang tu...siap nak masuk mulut lagi kalau si Eryna nih...aduiiiiiihhhh.

Wednesday, February 25, 2009

Breadmaker

Roti paun or roti potong ler...namanya.



Haaaa...niler rupanya Breadmaker tu..dok kerana aku n Mr. Hubby dok teruja tgk resepi2 roti maka Mr. Hubby beli kan ler satu utk aku...regenya dlm RM450 jer....Senang jer kalu ada benda alah ni...bole buat roti paun n terus masak kat dlm ni (mcm gambar kat atas sekali tu)...pas tu kalau nak buat apa2 bun kita pilih menu utk DOH saja dan ia akan menguli dgn penaik yg pertama selama 1 jam 1/2..pastu bleh ler kita bentukkan bun tu atau nak isi inti ker dan biarkan doh tu naik utk kali kedua selama 1/2 jam or lebih sikit pas tu bakar kat oven....nak uli doh utk donut pun boleh..nak mengadun utk buat kek pun bole...bak kata senang ler ada benda alah nih..berbaloi sungguh.



Aneka Roti

Roti Coklat

Roti Sosej

Roti ni dah lama aku buat..resepi Roti Sosej ni aku cedok kat MYR n Roti Coklat tu dari Mat Gebu punya blog tak salah aku ler..lupe lak..buatnya aku tak uli dgn tangan, tak larat ler...aku guna breadmaker....nanti aku tepek rupe breadmaker tu yer pas N3 nih...apa pun mmg besh ler kalau buat roti sendiri ni pueh den mkn roti2 nih....apapun cuci mata lagi ler nampaknya yer....sbb resepi nya panjang sgt...kalau nak cari resepinya g ler klik kat MyResepi, kat situ byk resepi2 roti.

Rendang Ayam my style

Selain pajeri nenas rendang ayam ni adalah menu we all arini utk lunch ...rendang ayam aku ni meriah dgn kuahnya sbb Mr. Hubby suka rendang yg berkuah dan tak suka rendang yg kering-kering...aku rasa tak perlu ler aku letak resepinya sbb aku rasa sume org tau buat rendang kan...so cuci mata je la yer..


Pajeri Nenas

Pajeri nenas ni mmg slalu gak ler aku buat...ni style masakan mak aku ler...pajeri yg tanpa santan n tanpa kari....boleh dimakan dgn nasi putih, nasi minyak or apa jenis segala nasi ler...resepi ni aku tepek gak ler utk sesapa yg nak cuba.
Bahan2:-
  • 2 biji nenas yg kecil - di potong kecil
  • 5 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inchi halia
  • 1 senduk cili kisar (kalau tak mau pedas dikurang kan)
  • 1 s/b udang kering
  • 2 keping bunga lawang
  • 1 inchi kayu manis
  • 3 s/b kerisik
  • 5 s/b minyak utk menumis (agak2 ler)
  • Sedikit garam dan gula
  • serbuk perisa - jika suka

Cara-cara :-

  1. Blend kan segala bawang, halia n udang kering
  2. Tumiskan bahan yg di blend dan cili kisar serta masukkan sekali bunga lawan n kulit kayu manis. Tumis samapi naik bau.
  3. Masuk kan nenas biar kan ia layu sebentar.
  4. Masukan kerisik, garam, gula n serbuk perisa
  5. Biarkan sampai naik minyak..pastu bole ler di hidang yer.
  6. Selamat ler mencuba.

Spiral Goreng

Pagi ni mcm rajin sikit...buat ler bekpes utk puteri2 ku ini....senang jer main campak campak jer apa yg ada kat dlm frezz tuh..apa pun meh ler layan resepi sempoi ku.

Bahan-bahan
  • Semangkuk Pasta (apa2 jenis pun bole) - direbus
  • Sayur campur - ikut suka ler byk mana
  • 1 biji telur
  • Sedikit daging cincang
  • 5 btg sosej
  • 1 labu bawang besar - dipotong dadu
  • 1 biji bawang putih
  • 3 s/b sos tomato
  • 2 s/b sos cili
  • 1 s/b sos tiram
  • kalau nak pedas letak ler cili kisar

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih n bawang besar dan juga cili kisar
  2. Masuk kan segala sos, sosej, daging cincang, sayur campur.
  3. Masuk kan telur dan kacau.
  4. Masuk kan sedikit kicap manis, garam n serbuk perisa jika suka.
  5. Last sekali masuk kan ler PASTA tu..

Tuesday, February 24, 2009

Sotong Goreng Tepung

Lauk ni dah agak lama juga aku buat...saje nak share resepi ni kat sini..rasanya sedap rangup dan senang jer...sumber dari che'iza seperti biasa aku copy n paste jer lah resepinya yer..maleh nak taip.



Bahan-bahan



  • 300 gm sotong
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
  • lada sulah

Cara-cara:

  1. Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
  2. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
  3. Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
  4. Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
  5. Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.

Kek Lapis Dayang Salhal Lagi..

Kek Lapis ni sedap gak rasanya..

Macam kain pua kumba

Haaa..ni ler kek lapis sisik ikan yg mahal sikit tu..RM20 jer..tp rasanya mmg sedap ler..

Kek lapis india...setiap lapisan kek ni di lapisi oleh coklat cadbury, tak salah aku kek ni baru jer ada, harganya pun mahal sikit ler cuma RM25 tp mmg terasa ler coklat tuh.


Kalau sesapa yg dtg Kuching ni nak beli kek lapis pegi ler kat sini...seberang sungai jer...kalau dari Water Front tu naik ler sampan..tambangnya dlm 30 sen or may lebih kot skrg tp tak sampai nya RM1 sbb dekat jer ke seberang tu, org kata tak sempat pun panas punggung...jgn risau ler takder buaya pun kat situ..kalau ada pun biasa ler die nak juga p cari kek lapissss ahaksssss....
Ooopss lupa lak..Kek Lapis Dayang Salhah ada buat khidmat pos laju sekali..sesapa berminat bole order terus kat die n dorang akan pos kan sekali..tp harga tak sama ler kan sbb kos utk posnya lagi...dalam sehari jer bole sampai dari apa yg diberitahu oleh pekerja2 kat sini.
Kat Semenanjung pun ada juga ler kek lapis..korang klik ler kat Dayang Kek Lapis tu, kek nya maybe mahal sikit ler sbb die guna butter yg mahal tu..Golden Churn ..mahal2 pun mmg berbaloi sbb sedap sesangat..aku dah mkn kek lapis yg menggunakan golden churn mmg sedapppp...tak caya cuba ler dulu.



Monday, February 23, 2009

Sayur Midin

Salah satu view tempat mkn ni.

Sayur Midin goreng belacan


Malam tu bawa kengkawan Mr. Hubby g mkn kat Barok nama kedai tu ler....salah tau menunya yg di order sayur midin nih...sebenarnya ia spesis adik beradik paku pakis cuma ni lain sikit bila kita mkn terasa rangup gitu..sedap membelai tekak...


Saturday, February 21, 2009

Milky Marble Cake



Sedap kek ni....tak caya meh try buat yer...sumber Jun Yummylicious resepi asal dari Chef Norzailina Nordin.

Bahan-bahan :-
  • 250gm butter
  • 230gm gula castor
  • 2 sudu teh ovalette
  • 4 biji telur
  • 270gm tepung superfine
  • 1 sudu teh baking powder
  • 60gm susu pekat manis
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 2 sudu besar susu segar/susu cair(saya guna susu segar)
  • 1 sudu teh pes coklat/emulco
Cara-cara:-

  1. Ayak tepung n baking powder, ketepikan.
  2. Pukul butter, gula n ovalette hingga berkrim n ringan. masukkan telur satu persatu sambil pukul. kaup balik tepung. masukkan susu pekat, gaul sebati.
  3. Bahagi dua bahagian. satu dibiar plain, satu lagi dicampur ngan serbuk koko, susu segar n pes coklat. masukkan selang-seli kedalam loyang beralas n bergris. bakar pada 180'c selama 40-45min.