resepi asal dari dapur Aeini at home. Minta izin yer K.Ayu nak tepek juga kat dapur lieza yg tak seberapa ni...muahhh...
Tip dari K.ayu.....ps:- tips nak pilih peria yang kurang pahit pilih ketak2nya yang lebar..lupa pulak kita baca kat mana..tapi gitulah sikit lebih kurang..hehe
Bahan2nya
4 biji peria kecik (peria katak) - buang biji tengah dan hiris seperti dalam gambar.-(Ayu gunakan 1 biji peria besar-direndam dalam air garam selama beberapa minit, toskan)
1 biji telur masin
minyak masak
bahan yg ditumbuk / kisar
1 sudu teh udang kering - rendam dan buang airnya 2 - 3 kali
3 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
3 biji cili padi-(Ayu tambah lagi)
1 biji cili merah-(Ayu tak letak)
cara2nya
tumiskan bahan tumbuk hingga naik aroma dan garing, ketepikan sedikit dan bahagian yang disebelah lagi pecahkan telur masin biarkan hingga telur mula mengeras dan bolehlah di gaulkan sebati.. masukkan sayur peria dan kacau rata hingga sayur masak.. hidangkan panas.. tak payah garam ek.. telur dah asin..
Sources:-From http://aenisugar.blogspot.com
4 comments:
kuat bau tempoyak tu.. bak sket :)
K.Nor..puas doh lieza sorok...tetap bau yer..heheheh
Assalam lieza,
wah kecurnya akak tengok peria lieza tu..
rasa nak buat lagi tau..
thanks sudi cuba ya..
w'salam k.ayu..
akakkk..mmg sedap ler...rasa rugi lak hari tu lieza beli sikit jer peria katak tu...nanti2 nak cari lg peria katak ni...
Post a Comment