Monday, February 7, 2011

Peria Telur Asin Berlada + Sambal Tempoyak Mentah


Hari tu ternampak menu ni kat dapur K.Ayu Singapore...cpt2 masuk list...haissshh byk dah ni masuk list...cuma tunggu giliran jer ni....utk menu ni lieza p cari juga peria katak...hmmm mmg besh woooo...rangup2 gitu...kita sukerrrrr...thanks k.ayu for sharing..
resepi asal dari dapur Aeini at home. Minta izin yer K.Ayu nak tepek juga kat dapur lieza yg tak seberapa ni...muahhh...

Tip dari K.ayu.....ps:- tips nak pilih peria yang kurang pahit pilih ketak2nya yang lebar..lupa pulak kita baca kat mana..tapi gitulah sikit lebih kurang..hehe

Bahan2nya

4 biji peria kecik (peria katak) - buang biji tengah dan hiris seperti dalam gambar.-(Ayu gunakan 1 biji peria besar-direndam dalam air garam selama beberapa minit, toskan)
1 biji telur masin
minyak masak
bahan yg ditumbuk / kisar
1 sudu teh udang kering - rendam dan buang airnya 2 - 3 kali
3 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
3 biji cili padi-(Ayu tambah lagi)
1 biji cili merah-(Ayu tak letak)

cara2nya
tumiskan bahan tumbuk hingga naik aroma dan garing, ketepikan sedikit dan bahagian yang disebelah lagi pecahkan telur masin biarkan hingga telur mula mengeras dan bolehlah di gaulkan sebati.. masukkan sayur peria dan kacau rata hingga sayur masak.. hidangkan panas.. tak payah garam ek.. telur dah asin..
Sources:-From http://aenisugar.blogspot.com

Sambal tempoyak ni pulak kes terliur tgk sambal tempoyak mentah kat dapur K.Nor Secubit Garam ari tu...aduhhh....dah tak tertadah ayor liur ni tgknya...perghhhh mmmgggg rasa nak menambah jer makan nasi tau...dgn bau duriannya....mmg kena dgn selera kuuuuuu....thanks k.nor dgn idea sambal ni yg buat lieza sungguh selera..

4 comments:

K.Nor said...

kuat bau tempoyak tu.. bak sket :)

Ezadlieza said...

K.Nor..puas doh lieza sorok...tetap bau yer..heheheh

Ayu said...

Assalam lieza,
wah kecurnya akak tengok peria lieza tu..
rasa nak buat lagi tau..
thanks sudi cuba ya..

Ezadlieza said...

w'salam k.ayu..

akakkk..mmg sedap ler...rasa rugi lak hari tu lieza beli sikit jer peria katak tu...nanti2 nak cari lg peria katak ni...