Buat pajeri nenas lagi.....dan lagi dan lagi...dah byk kali lieza buat dgn guna resepi Kak Hanieliza ni..mmg serasi dgn anak tekak ni....sedap sedap sedap...boleh klik SINI nak tgk N3 yg terdahulu.
PAJERI NENAS/TERUNG
Bahan
1 biji nenas [potong kecil] - Kalau guna terung, terung digoreng dahulu sekejap
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ] tumbuk
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ] tumbuk
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan[bancuh ngan air] - lieza guna 1 bungkus yg kecil (rempah kari daging)
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas/terung. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak
4 comments:
assalam kak, pajeri ni memang kesukaan sayalah...sedapnya kalau mkn nasi sure bertambah nasi ni...hehe
w'salam nieza....sama ler kita...mmg jd kesukaan...mkn nasi rasa nak menambah jer....
kak ezad..muaz pe kabor? hehee..lama tak jenguk ke sini..aduyaii sedapnye nampak pajeri tu..lapooo perut nii
muaznya kabo baik....tu ler izah lama tak jengah sini...lamanya cuti...rindu arrr...jgn benti berblog tau...sunyi sepi nanti...
lapor yer...meh ler akak bagi sepotong nenas ni yer...
Post a Comment