Friday, August 20, 2010

Sizzling Mee


Adoiiiiiyaiii...apa kena la pulak celcom broadband kali ni...payah bebenor la pula 2 3 menjak nih...nak post pun N3 pun lambat nak keluar.....huhhhhh...sabar sabar...

Ok la..berbalik pada menu diatas..iaitu Sizzling Mee...juadah utk berbuka semalam..utk makluman yer...ini adalah kali ke 3 buat sizzling mee dan kali ni meriah dgn cendawan dan sawi yg sebelum ni lieza tak letak pun...yg kali ke 2 tu tak sempat nak snap gambo terlupa..bole dikata mmg sedap resepi ni mcm kita makan kat food court2 JJ gitu..hehehhe..kalau tak caya cuba ler try uji test yer...Klik SINI utk resepi yg pernah lieza post dulu tak pun lieza salin semula yer....nak lebih Info pegi SINI dapur Kak Nor Secubit Garam..thanks K.Nor & Lilydvalley MyR kerna sudi kongsi resepi...

SIZZLING YEE MEE by Lilydvalley MyR

2-3 sanggul (gulung) yee mee ~ k.nor guna mee segera cintan - Lieza guna Mamee dan rebus dahulu sekejap
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4 -
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
1 sudu besar cili mesin ~ yg ni K.Nor sj tambah, biasa la anak tekak melayu :) - Lieza tak letak
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis

Cara2

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam.
  5. Biarkan mendidih.
  6. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  7. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  8. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.


MAMEE ni ler lieza guna utk buat Sizzling Mee, Last time beli 1 pek yg ada 30 bungkus..biasa ler kan makanan ringan Mamee ni sapa yg tak pernah makan..tp yg keluaran terbarunya nih dah tak berapa sedap di anak tekak, dah tak mcam dulu lagi..keluaran terbaru ni lebih kepada menjaga kesihatan...kira bagus lah camtu kan...jadi dgn itu cara nak mengabiskan nya lieza guna la buat sizzling mee...ternyata MAMEE ni kalau di buat sizzling jadi sedap..hehehe sekian.

4 comments:

indahhouse said...

Salam kak lieza,
Rindunya nak makan mee sizzling. Geram nengok cendawan itam2 tu. huhu... hitam tu yg sedap! apatah lagi mee nya. saya penah guna yee mee jer. Rasa windu lak kat mamee. dulu slalu beli nak dapat pelekat monster tu. haha

Ezadlieza said...

Hahahah...mesti nur dahbyk collection sticker monster tu yer..oooo...nur biasa guna yee mee yer..akak kat sini cam tak pernah nampak ada pun..tp tak tau ler kan may be ada kat kedai2 tertentu..

Ayu said...

saalm lieza,
mee sizzling memang sedap akak dah buat banyak kali dah..uish kecurnya lieza!!..

Ezadlieza said...

salam K.Ayu..

Uishh akak dah buat byk kali yer...mmg sedap tul..masih terngiang2 kat lidah ni kak...