Bahan2 - utk 2 kali makan jer
- 2 genggam kubis yg dah dihiris kecil
- 5 btg kacang panjang dipotong serong
- 1 bungkus tempe - dipotong kecil
- 1 keping tauhu - dipotong kecil
- Suhun - direndam dahulu sampai lembut
- Fucuk - direndam dahulu sampai lembut
- 10 biji cili padi - hiris
- 1 btg cili merah- hiris
- 5 biji bawang merah - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 10 ekor udang basah - nak letak udang kering or ikan bilis pun dah ok
- 2 cawan santan - nak byk bole tambah
- Garam dan gula
- Minyak utk menumis
- Tumis Bahan2 yg dihiris, segala bawang, cili sampai naik bau.
- Masukkan udang biarkan udang masak.
- Masukkan tempe
- Masukkan kacang panjang, kobis, fucuk dan suhun
- Biar kan sayur agak lembut, kemudian masukkan santan.
- Perasakan garam dan gula
- akhir sekali masukkan tauhu, biarkan kuah mendidih.
- Dah bole hidang
### Masakan ni terpulang pada selera masing2 samaada nak kuah byk atau sikit. sbb stgh org suka yg kering..sesetgh org suka berkuah..terpulang cuma perlu tambah dan kurangkan santan.
No comments:
Post a Comment