Sunday, October 12, 2014

Congo Bars

Baru kali pertama lieza buat Congo Bars ni, alhamdulillah rasanya mmg sedap...teksturnya nak kata biskut bukan nak kata kek pun bukan tp mcm ada rasa ala2 brownies...ditambah pula ada campuran coklat2 bar didalmnya...perghh makan mmg tak hengat youuu...
Congo Bar ni agak manis sedikit yer...tp mengikut kata Anna jika kita kurangkan gula, congo bar ini akan berderai bila di potong, maka lieza follow jer resepi yg diberi...

Congo Bar
Sumber Resepi : Annaqawina 
Lieza guna loyang 10 x 14
Bahan-bahannya:

  • 2  3/4 cawan tepung serbaguna (all purpose flour) - saya guna gandum
  • 2 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2/3 cawan butter- dilembutkan - saya guna 150gm
  • 1 lb. gula perang lembut(light brown sugar)- saya guna 310gm -
    Komen Anna di Fb - Alhamdulillah kak..sama2...tp kan..saya buat jual letak brown sugar tu 240g je kak..just nice x manis sgt & boleh potong x hancur. Lupa nk update..
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh vanilla essence
  • 11.5 ounce milk coklat chip - saya guna 200gm coklat dicincang
  • 1 cawan kacang pecan dicincang- saya guna kacang badam
  • segenggam kismis hitam- saya tambah - lieza tak letak


Caranya:


Menggunakan mixer:


  • Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam ke dalam mangkuk yang besar dan ketepikan.
  • Satukan butter dan gula perang menggunakan mixer sehingga benar-benar sebati.
  • Masukkan telur satu persatu dan sebatikan dengan perlahan-lahan menggunakan mixer.
  • Masukkan pula essence vanila dan sebatikan.
  • Kemudian masukkan adunan tepung dan sebatikan. 
  • Akhirnya masukkan pula coklat chip dan kekacang, dan satukan.



Menggunakan tangan:


  • Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
  • Satukan butter  dengan gula sehingga benar-benar sebati. Disarankan menggunakan belakang sudu untuk memudahkan kedua-duanya sebati.
  • Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan butter dan gaul sebati setiap kali telur dimasukkan.
  • Masukkan vanila, kacang dan coklat.
  • Akhirnya masukkan adunan tepung. 
  • Griskan loyang 13x9 (saya guna loyang 11 x 11inc) dengan sedikit butter. Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit.

 (rujukan diri sendiri  170 c bakar selama 20 minit dgn ketebalan yg begini dan mengikut kesesuaian Oven saya)

4 comments:

Marniyati Mohd. Nor said...

Lama tak jengah blog ni... Masih rajin memasak macam dulu... Rindu... Hahahaa

Ezadlieza said...

Hahaha...bukannya rajin sis, dah mmg rutin harian...sambil2 tu cuba2 resepi baru.
Lama juga kita tidak berhubung kan...Rinduuu juga..

Dayang Khadijah said...

salam sis....saya nak cuba resepi ni tp api oven tu nak guna bawah ke..atas ke atau atas bawah..terima kasih..

Ezadlieza said...

w'salam..maaf lambat reply, akak guna api atas bawah dayang.