Friday, February 8, 2013

Kerabu Sotong Bersuhun




Assalamualaikum w.b.t semua.... 

Arrghhhhhhh...geliat2 jap...betul2kan jari ni...yg dah kekok nak menaip...ngehngehngeh.....lama kan tak update..menyepi danterus menyepi pas tu lemau semakin lemau...malas semakin malasssssss...biasa lah kan alasan yg bole pakai adalah masa masa masa masa mcm tak cukup jer rasa.....tak payah ler cite bebanyak kan, siapa yg tahu tu tahu ler kenapa kan...
Meh kita cite pasal makan dan N3 kali ni Kerabu Sotong Bersuhun yg resepi yg di petik dari(hehehehe petik lah sgtttt) Blog masakan yg sudah di kenali semua dikalangan teman2 blogger lain..lain tak bukan resepi dari K.Nor Secubitgaram 
Menu ni bukan ler baru tapi dah lama lieza buat dah, jd baja jer semuanya...cuma photonya masih elok jer dan tak basi..masih elok lg ni haaaa...kan...
Dipendekkan cite jom tgk resepi...dan terima kasih K.nor..sbb share resepi dari K.Liza nih...Terbaikkkkk.

KERABU SOTONG & SUHUN

Bahan
500 gm sotong sederhana besar
50 gm suhun [rendam dan celurkan air panas]
3 s/b jus limau nipis
1 s/b sos ikan [boleh gantikan kicap cair + 1 s/k kiub ikan bilis dihancurkan]
1 s/k gula
garam [jika perlu]
2 pokok daun ketumbar [racik kasar]

Bahan Tumbuk
3 tangkai cili api
3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih

Bahan Mayang
2 kuntum bunga kantan ~ tak letak, sbb lupa nak beli la.. ish.. K.Nor ganti dgn carrot dan tomato
1 labu bawang besar
1 batang timun [kecil]
3 tangkai cili merah

Cara
1. Sotong dibersihkan. Buangkan kulit dan potong bulat.
2. Masukkan sotong dalam kuali dan masakkan sehingga keluar airnya.
3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.
4. Rasakan masam dan masinnya.
5. Hidangkan.

Nota;
Masa masak sotong dalam kuali tu jgn masukkan air nanti sotong tu akan berkuah due to sotong akan keluarkan air semasa masak.
 



 

No comments: