Pestime bendi ni di kerabukan oleh lieza... biasa lieza buat ulam mentah2 gitu takpun celur mkn gitu takpun buat asam pedas takpun goreng2 ... haaa byk tu tak pun nya...
Kerabu bendi Pn Tun Telani ni ni mmg buat berselera bila mkn nasi ...besttt wooo krup krapnya masih terasa2 di gigitan ku ini...terima kasih Tun... resepi yg mudah dan sedap..mkn camtu pun sedap.., fuhhhh...
Akak nak juga tepek sini yer Tun... buat rujukan di kemudian hari...dan di kongsi utk teman2 yg lain....
Kerabu Bendi
Resepi: Tun Telani
Bahan2:
- 15 bj bendi
- 2-3 bj cili padi- ikut tahap kepedasan masing2 ye - hiris halus
- 2 sudu besar ikan bilis- goreng dan tumbuk kasar
- 1 sudu besar kerisik
- 1 btg serai- hiris halus
- 1 bj limau nipis/ 2 bj limau kasturi- amik jus dia
- 1 sudu kecil gula
- Akak letak bawang merah yg dhiris
Cara2:
- didihkan air dan celur bendi sebentar. jgn lama sgt, nnti x sedap. nk dia rasa rangup2. lepas celur baru di kerat2 menyerong. jgn kerat sblm celur, nnti dia jd terlalu berlendir.
- Gaulkan dgn semua bahan.
- Siap utk dihidang bersama nasi atau ratah saja bg yg ingin berdiet.. hihi..
- sedap nih! selamat mencuba ^^
1 comment:
salam kak lizaaaaaa~~~~~~~~ tun kat miri nih... lapo, pagi2 lg hasben tun dh kuar ada keje, duk golek2 sorang2 sepanjang ari, malas nk kuar. mkn jajan dlm bilik je.. hihi.. lama dh tun x buat kerabu bendi. byk ngat menu tgh queue. hihi..
Post a Comment