Wednesday, March 7, 2012

Muffin Coklat Kukus


Kabare semua...lieza minta maaf la byk2 dah lama tak buat lawatan dari dapur ke dapur.. kadang tu sempat post N3 jer.. dan jeling2 pandang pandang... skrg ni not in good mood...insyaallah ada masa nanti lieza akan dtg buat kacauuuuu mcm mat kacauuuu...
Oklah hari ni lieza buat Muffin Coklak Kukus... yg senang dan sedap...semua ni kerana Eryna Eryna dan Eryna... dah berkali2 suruh lieza buat kek coklat tapi lieza asyik dok tangguh2 dek kemalasan tp tetiba teringat nak buat muffin kukus yg mudah ni yg kacau2 dan campur campur...mana tidaknya asal lieza dok dapur mesti Eryna suruh buat kek coklat... lieza suruh mkn nasi, kek coklat yg dia minta...tp at last dpt ler menunaikan hajatnya tu... wah suka sgt si Eryna.. dlm byk2 kek hanya kek coklat yg die mkn dan suka jd ibunya buatkan lah juga...


Muffin coklat ni lieza pernah ternampak kat dapur Kak Ummi Kuantan dan utk resepi ni lieza hanya buat separuh adunan dan menggunakan acuan kuih lompang yg kecil... adalah dpt dlm 20 biji jer... cukuplah kan..


Jom tgk resepi yg mudah dan sedap ni...

MINI MUFFIN COKLAT KUKUS
Resepi: Maklang Azie
Sumber: CT Delima/Kak Ummi

Bahan A:-

  • 2 cawan susu cair (*akak guna susu segar)
  • 1 cawan minyak masak/250 gm mentega & cairkan. (*akak guna minyak masak)
  • 1 3/4 cawan gula kastor (*akak guna brown sugar)
  • 1 biji telor
  • 1 sudu besar coklat emulco - lieza tak letak
Bahan B:-
  • 250 gram tepung superfine/tepung gandum (*akak guna tepung naik sendiri)
  • 50 gram serbuk koko (*akak guna Van Houten)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat (akak x letak baking powder n soda sebab menggunakan tepung naik sendiri)
Cara-Cara:-
  1. Satukan bahan A hingga sebati. Kacau guna whisker sahaja.
  2. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dan kacau rata, jangan terlebih kacau.
  3. Tuang 3/4 penuh ke dalam acuan kertas/muffin cups dan kukus selama 10 - 15 minit. (*akak balut penutup kukusan dgn towel).
#### utk separuh adunan lieza guna 1 cawan susu segar, 1/2 cwn minyak, 1 cawan gula castor, 1 biji telu juga..1 cwn tepung gandum, 1/8 cwn koko, 1/2 sk baking powder dan 1/2 sk soda biksrbonat. hmmm senang kan???#####

2 comments:

tun_telani said...

yuhuuuu..... kesiannyer kak lieza, cik abg xde kat rumah ye.. tun last week duk moody sorang2, tu yg x berblog tu.. hehe.. coklat2 ni mmg cepat je laku nyer kan.
cuti2 sekolah ni encik laling kak lieza x balik ke?

ASMAH YUSOF said...

slm kak liza...

anak2 asz pun sama gak suke sgt kek coklat..tue yg stok koko kn sentiasa ade kat dapur..."))