Saturday, March 3, 2012

Apam Polkadot


Assalammualaikum.....
Dihari yg ceria lieza nak menceriakan lagi suasana bagi bertambah lagi ceria dgn kehadiran Apam Polkadot dot dot dot....pertama kalinya lieza buat mmg sangat2 berpuashati dgn rasanya yg lembut dan sedap...
Sebenarnya dah lama teringin nak buat.. org kata dah lama dok usha usha sampai ke polkadot dah bertukar ladybird angry bird dan mcm2 ler..tp baru hari ni sampai seru...itupun berpoloh2 makcik niha.. almaklumler bukanya professional dlm bab2 deco ke apa ke.. mmg out terkial2 habis...nasib ler buat separuh adunan, kalu tidak dot dot kemana apam entah kemana...tp sebagai peringatan utk diri sendiri lakan tak boleh buat kalau Muaz tak tido lagi.. biasalakan si Muaz ni yg masih brestfeed lg nih..kang tak pasal2 bantat apam yg nak dibuat... jadi camtu lieza kena pastikan Muaz line clearrrr...kan kan kan kan Muazzzzz..
Berbalik cite apam nikan mmg lembut la mcm kuih putri ayu tekturnya... rasa pun sedap.. utk apam ni lieza letak filling seri kaya jer.. pun dah sedap...dan resepi ni lieza ambik dari dapur Nani yg Life is Beatiful..sbb kat dapur Nani ni resepi apam ni dlm sukatan cawan dan Nani buat separuh adunan...senang nak ikut takyah dok fikir2 nak bahagi tolak... terima kasih Nani yer... akak nak copy ler resepinya pulak.. next time nak buat senang dah bole rujuk kat dapur sendiri.



resepi : write2fatin
olahan : nuwairani

Bahan :
3 biji telur gred A (dari peti sejuk) -nani guna 2 biji telur gred C
2 1/4 cawan tepung gandum -nani guna 1 cawan penuh
1 1/2 cawan gula halus -nani guna 1/2 cawan je
3/4 cawan susu segar -nani guna 1/3 cawan
1 sk esen vanila
3 sk baking powder -nani guna 1 1/2 sk
1 sk ovalette
filling secukupnya -nani guna jem blueberry
pewarna
paper cups medium -nani guna saiz kecil
acuan lompang

Cara :
  1. Masukkan telur, gula, ovalette, esen vanila ke dalam mangkuk mixer. Pukul sehingga kembang dengan kelajuan maksima. -nani mula dengan level 1 kemudian tambah kelajuan sikit2 sehingga no 5.
  2. Kemudian masukkan susu segar, baking powder dan tepung gandum. Pukul lagi dengan kelajuan maksima. -nani perlahankan dulu mixer, baru masuk susu dan tepung + baking powder yang telah diayak sedikit demi sedikit. Pukul sehingga lebih kurang 7-8 minit.
  3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan masing2.
  4. Masukkan setiap adunan ke dalam piping bag. -masa ni boleh panaskan kukusan.
  5. Sediakan paper cups yang telah dimasukkan ke dalam acuan lompang supaya apam tak melepek nanti.
  6. Picit adunan ke dalam 1/2 paper cup.
  7. Letak filling di tengah2 (guna piping bag supaya kerja lebih mudah).
  8. Picit adunan sehingga 3/4 penuh menutupi filling tu.
  9. Buat dot dot sesuka hati ye.
  10. Kukus selama 15 minit untuk acuan medium. *nani guna acuan paling kecil tu jadi masa mengukus lebih kurang 7 minit dengan api perlahan supaya apam kita tidak mekar ye.


No comments: