Friday, February 3, 2012

Cucur Pisang Vs Cucur Durian

Pagi ni nak tayang kisah si cucur pisang dan cucur durian yg mana bayangannya pun dah tak nampak, bermakna...tiada dalam pinggan atau dimana2..yg ada hanya lah gambar sebagai bukti pembuatannya....ngeh ngeh ngeh....dan yg paling jelas ini ada lah menu tertunggak...

Ok lah...kita cite pasal cucur pisang ni dulu...biasanya lieza buat guna satu resepi jer yg sebelum ni kalau buat cucur pisang lieza letak soda bikarbonat..tapi kali ni try resepi lain yg menngunakan baking powder....pun lieza suka juga..kedua2nya mmg meninggalkan kesan terbaiiikkkkk dia anak tekak....ehhh kisah cucur pisang pun nak kecoh ke?? ishhh mestilah kan..apa2 saja resepi yg lieza cuba dari teman blogger lain, lepas tu memenuhi citarasa mesti lah nak share juga kat sini...mungkin ada org yg diluar sana masih tak tahu nak buat cucur yg sedap dan sebagainya lah kan....dulu2 pun lieza pun tak tahu camner nak buat cucur pisang yg cantik isi dalamnya supaya tak benyek2....skrg ni alhamdulillah byk resepi2 yg dikongsi oleh teman2 bloggers semua yg sangat berguna buat lieza...thanksss
Cucur Pisang ni lieza guna resepi dari E-Na Lovely Kitchen sesapa yg belum pernah pergi dapur beliau pergi ler singgah2 cuci mata yer...

JEMPUT-JEMPUT PISANG (4 orang)
Sumber : E-Na Lovely Kitchen

Bahan-bahan:-
• 1 cawan pisang yang dilenyek (2 atau 3 biji bergantung pd saiz)
• 1 1/2 cawan tepung gandum
• 1/2 cawan gula
• 1 sudu kecil baking powder
• minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:-
1. Masukkan semua bahan-bahan di atas kecuali minyak ke dalam bekas. Kacau biar
rata.
2. Panaskan minyak. Bila dah panas, ambik 2 sudu dan ceduklah
sikit-sikit dan masukkan ke dalam minyak panas.
3. Selalu balik-balikkan supaya jemput2 ni bulat dan comel.
4. Goreng sampai perang. Alas jemput-jemput dengan kitchen tissue selepas di angkat
dari kuali.
5. Siap untuk dimakan sebagai hidangan minum petang atau untuk breakfast.


Haaa ni cucur durian, pestime lieza buat cucur durian nih....sebelum ni tak pernah umur pun buat...wahhhh mmg berbaloi lieza buat, sedap juga rupanya...haiiii jakun sungguh lieza ni kan...org dah lama makan, lieza baru jer nak try...ini kes nak ngabihkan stok durian sebelum menjadi tempoyak dan hasilnya sgt berbaloi mencuba...resepi ni lieza guna resepi dari CMG Dapur Tanpa Sempadan
terima kasih...


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum*
1 camca besar baking powder*(*disatukan dan diayak)
1/4 cawan gula halus
1 biji telur, pukul sedikit
1/2 cawan isi durian, lecek halus
1 1/2 cawan air (atau secukupnya)
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 di atas, kecuali air, kacau rata dan tuang air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati. Rehatkan 10 minit.
  2. Panaskan minyak dan goreng seperti cucur biasa, mat guna 1 camca besar adunan untuk sebiji cucur, goreng 10 - 12 biji sekali buat, bergantung pada saiz kuali. Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Hidanglan untuk minum petang...

No comments: