Tuesday, January 10, 2012

Nasi Bawang + Telur Bistik

Dah lama menu ni lieza buat tp lupa nak post sini.. resepi ni lieza jumpa kat dapur kak Ummi Home Sweet Home...hasilnya mmg sedap...bole lah buat lagi bila jemu nak mkn nasi putih mmg tak mengecewakan menu nih...dan lieza gandingkan dgn telur bistik dan salad timun resepi telur bistik dari MyR boleh klik SINI juga sbb lieza dah pernah buat telur bistik nih......jom tgk resepi dulu yer..

Nasi BawangLink
Bahan:-
4 cawan beras basmathi - (cuci dan toskan)
4 cawan bawang besar - hiris
5 cawan air
4 ulas bawang putih - hiris
4 cm halia - hiris
Daun pandan
Buah pelaga
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Margerin untuk menumis (ummi guna butter)

Cara Memasak:-
Panaskan margerin dan tumiskan daun pandan, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga. Kemudian masukkan bawang putih, bawang merah dan hallia. Tumis lagi hingga bawang kekuningan dan naik bau. Masukkan beras, gaul rata dan tuangkan air. Gaulkan. Bubuhkan garam dan gula (optional) secukup rasa dan masaklah seperti biasa.


TELUR BISTIK

Bahan-bahan ( 4 org makan )

  • 3 biji telur - di kocok
  • sedikit daging ayam - dipotong dadu- lieza guna daging hancur
  • 1 labu bawang besar - dihiris besar
  • carrot - dipotong memanjang
  • 1 biji cili besar (merah) - buang biji dan potong memanjang.
  • sedikit kiub nenas - dalam tin
  • 2 s/b sos cili
  • 1 s/b sos tomato
  • secukup rasa
  • garam
  • sedikit tepung jagung - dibancuh dengan air.

Cara-cara

  1. gaul ayam dengan sedikit secukup rasa dah goreng separuh masak. satukan dengan telur yang telah dikocok dan dadar telur hingga masak. ketepikan.
  2. untuk kuah. panaskan minyak lbh goreng telur, masukkan bawang, sos cili, sos tomato dan sedikit air.biarkan sedikit mendidih.
  3. setelah mendidih, masukkan carrot, lada merah dan kiub nenas. perasakan dengan garam dan secukup rasa.
  4. setelah masak.masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
## lieza tambah cili beberapa cili padi dan 1 biji tomato.

No comments: