Monday, January 2, 2012

Daging Goreng Ala Kaprau



Daging Goreng Ala Kaprau ni minggu lepas lg lieza dah masak tp terlupa nak letak N3 disini cuma sempat letak kat FB jer...walaupun lieza ni tak pernah dgr dan lagi takpernah makan ala kaprau ni...why not kalau lieza try uji test akan kerasaannya kan tul tak...tapi setiap kali masakan daging yg di tayang oleh K.Nor Secubitgaram mmg tak pernah mengecewakan perasa lidah dan tekak lieza ni..pendek kata mmg sedappppp...tp terpulang ler kan pd org lain bagi lieza mmg enak bangat...terima kasih pada K.Jee dan juga K.Nor....


DAGING GORENG ALA KAPRAU

resipi : K.Jee
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN2:
250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:
Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

* K.Nor guna 1 biji bawang besar jer dan tumiskan dulu 2 ulas bawang putih (sebab dah terbiasa bila masak mesti nak tumis bawang putih sket. Bawang putih kan banyak khasiat hehe)
* K.Nor tak guna daun selasih tp guna daun limau purut.

### lieza pun guna daun limau purut jer dan ikut juga cara yg diguna pakai oleh k.nor


1 comment:

tun_telani said...

kak lieza cayang.. lama x ngadap blog.. baru datang niii.. tun mcm biasa la, daging2 ni jeling je.. tekak xleh terima. hihi