Saturday, December 3, 2011

Daging Black Pepper

Siapa yg dah cuba menu nih???? angkat tangan...hmmm dah lama simpan resepi nih...jumpa kat MyResepi dari K.Nor...selaku empunya dapur Secubitgaram nihaaa...walllaaaaaa mmg sedap woooo..memenuhi citarasa sepenuhnya tekak kami...so dimana lieza jumpa resepi ni dari situ juga ler lieza copy n paste yer....sila sila sila tgk resepinya.

Bahan-bahan ( 4 - 5 org makan )

  • 500gm daging batang pinang
  • 1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
  • 1 biji lada benggala hijau
  • 1 biji lada merah
  • 3 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • 1 cawan air
  • 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
  • 1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
  • minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
  2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
  3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
  5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.

4 comments:

dZana said...

Aslmkum lieza.. boleh trguda klau baca ayat2 lieza ni.. akk kene cuti mkn dagaing.. dah rasa fenin2 gitew.. huuuu

anymz said...

resepi2 dari nor semuanya sedap2 belaka..:)

Ayu said...

Assalam lieza, sedap namapk daging black pepper ni..so far akak belum cuba lagi masak macam ni..mesti sedap kan ..

Nieza said...

sedapnya tgk resepi ni kak liza...nieza suka msk black paper ni sebab dok tempat sejuk ni kena mkn byk black paper bagus utk panaskan bdn:)