Saturday, November 12, 2011

Upsidedown Pizza

Pizza terbalik ni pun N3 tertunggak juga...menu sehari sebelum raya haji ari tu..masa lieza bakar pizza ni org yg paling tak sabar tunggu adalah Enas....bunyi tingggg ajer..cpt2 kata nak makan...bila kuar dari oben dalm masa 20 minit dah tinggal suku jer pizza ni...sedap katanya si Enas ni...sampai keesokan harinya die minta lagi...tp dah habis...cara nak buat senang bahan pun campak2 jer...yg penting rasanya sedappp sehingga menjilat pinggan...pizza ni lieza cuma letak sosej jer byk2 dan letak slice cheese jer...pon sedapppppp...
Ok la berbalik pada resepinya pula, lieza amik di dapur Tun Telani..terima kasih yer Tun...sesungguhnya mg dah ramai org buat dan cuba..mmg memuaskan tekak dan citarasa...lebih2 lagi tekak lieza dan anak2..mmg sedap...

Sumber dari : Tun Telani

Upside-Down Pizza

loyang 9x9 inch

Dough

2 bj telur
1 cawan susu segar
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak
1/2 sudu kecil garam

- gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.
- sedia utk diguna

Filling

1 keping dada ayam- kerat2
3 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
2 sudu besar tomato puree
1 sudu besar oregano
garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan perasakan garam

Keju secukupnya

Cara2:

  • Panaskan oven 180 degree
  • Letakkan filling dlm loyang
  • tabur cheese atas filling.
  • cuahkan adunan 'dough' kat atas.
  • Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
  • Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.

10 comments:

Chik Mimi said...

Assalamualaikum lieza wow pizza lamanya akak tak buat nak kena panaskan balik enjin turbo ni

Anna Qawina said...

saya suka...saya suka...harap leh buat lg kalo rajin..hehe

tun_telani said...

kak lieza cayang!!! tun datang niiii... dh habis ek? xpe2, tun tunggu akak buat lg sekali.. kejap je nk wat ni kan.. meh nk kacau muaz sementara akak wat pizza. hihi

Nieza said...

assalam kak lieza cyng, sedapnya pizza..ramai dah yg buat pizza tun ni nieza juga yg tak buat lagi:D

nuwairani ismail said...

haaa...piza ni pon kite belom try lagi...punyelah terliur tengok kak tun asik2 buat ni...nanti2 lah kite buat..

Ezadlieza said...

Chik Mimi...akak cpt start enjin tu kena oberhaul tu kak...hehehe

Ezadlieza said...

Anna... anna mmg rajin mesti terbuat punya lah...

Ezadlieza said...

Tun telani...amboiiii lama tul menyepi yer..meh tolong kacau muaz yer nanti akak upah pizza yg mudah dan sedap nih...

Ezadlieza said...

Nieza...wsalam...jom ler join buat pizza nih...senang banget nak buat...

Ezadlieza said...

Nani...cpt buat..rugi tau..mmg sedap peh tu senang sgt...