Thursday, November 17, 2011

Kek Pisang Bercoklat

Kek Pisang Bercoklat ni mmg serasi betul la...tak tau ler nak cerita camner...tp gabungannya itu mmg serasi dan sedap...naknya lepas bakar tu coklatnya masih leleh leleh cair...fuhhh..nikmat sungguh...anak2 pun suka...terima kasih yer K.Nor Secubitgaram utk resepi yg sedap ni...sampai skrg masih terasa2 kat tekak nih..terbau2..ishhhh..tak leh jadi nih...ok apa kata kita tgk resepinya yer...


KEK PISANG BERCOKLAT
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
250gm mentega
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri - lieza guna tepung gandum dan tambah 1 sudu teh baking powder
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang

Cara:
Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan tepung.
Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. K.Nor hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang dan gebu. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup

No comments: