Saturday, November 19, 2011

Ayam Mentega Rangup


Masak ayam butter ni mmg lieza suka..sungguh selera makan dgn nasi ayam atau nasi putih pun sedap...ternampak resepi dikala buat BW kat dapur Nani Life is Beautiful tu..nampak betul2 menyelerakan...dan seperti biasa la kan kalau dah ternganga tgknya..mesti nak cuba juga kan...alhamdulillah sedap....tp kalau lieza tambah cilipadi pasti umphhh tp tak boleh ler ikut selera tekak sendiri jer kan..kena pk anak2 juga...ok la Nani..akak nak copy ler dari dapur nani yer resepi nih...terima kasih juga kat Diana dan k.nor yg berkongsi resepi ni...thanks to all of you...

AYAM MENTEGA RANGUP
Resipi : Diana@MelleyMay
Sumber : K.Nor@SecubitGaram/
Nani Life is Beautiful


Bhn²
2 keping dada ayam _ d hiris

2 tangkai daun kari _ d hiris

4 biji cili padi _ d cincang

60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang

Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng

Sedikit gula

Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix

2 tsp gula
1 biji telur

1 tbsp tepung jagung

1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih

Garam secukup rasa


Cara²
  1. Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
  2. Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
  4. Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
  5. Angkat dan hidang.

2 comments:

anymz said...

ramai yang masak ayam hari ni kan?..maklum hari jumaat.semua nak cepat..masak gaya gini yang paling mudah tapi sedap kan lieza?

nuwairani ismail said...

hahah! ada jugak yang tergoda dengan ayam yang sedikit hangit nani masak hari tu...tapi sedap kan? nani makan ratah2 je. tak puas makan.