Thursday, November 3, 2011

Kek Lapis Cheese Persona


lieza punya potongan tak ler secantik mana comot2...takper janji sodap belasah jer...org bukan pro camni ler kan


Sessi penambah lemak2 badan yer...meh ler kita sesama buat Kek Lapis Cheese Persona yg bukan sahaja persona dari pandangan tp juga rasanya mmg makan pun tak hengat...aduhhhh...lemak oh lemak jom dtg lagi...yg ado pun tak terpergi pergi...ni dok tambah lg yer...takperlah sesekali kan buat menu yg bercheese bagai nih...mmg dah lama tak buat sesuatu yg menggunakan Cream cheese nih..tapi kerana Kek Lapis Cheese Persona ni menjadi bualan hangat di persada bloggers ni..jadi lieza terpanggil juga utk mencubanya...lagi pun Enas mmg suka menu yg bercheese nih jd lg la semangat juga nak buat...


Dan hasilnya...mmmg ler sedappppp woooo dah namanya letak cheese mmg sedap diganding pula dgn biskut merrie nih...fuhhhh...makan sekali nak 2 kali dan seterusnya...tapiiiiii...controlllll beb...jgn terlebih sudahhhhh....resepi asal nya dari anak teruna tau...terima kasih pada Ryo @ RyoAzhar yg sudi berkongsi bersama resepi ni...bukan sahaja sedap malah nak membuatnya pun tak rumit..bahan2 pun tak byk melampau...utk resepi ni lieza buat separuh adunan jer...kalau rajin klik ler link2 kat bawah ni dimana teman2 bloggers yg sudah mencubanya mmg cantik dan menarik...

Penyumbang resepi asal RyoAzhar

K.Nor Secubitgaram
Izah Muffin Lover
K.Yatie Sinar Kehidupan
K. CT Delima
Hasue kakak kepada penyumbang resepi
K.Ummi Home Sweet Home
K. Anymz My Kitchen
AlongRoz HomeKreation
Mas Duniaku
K.Zana Inspirasiku

Jadi ini lah link2 teman2 bloggers yg dah mencuba...rasanya da lg kot tp ini jer yg lieza perasan sejak keluarnya resepi nih...jom kita tinjau resepi nya yer..liza copy terus dari penyumbang asalnya RyoAzhar...cumanay lieza guna 1 bungkus biskut Marie Munchys berperisa kopi sbb tu jer yg ada nampak kat kedai..dan yg lainnya semuanya separuh adunan jer.

Kek Lapis Cheese Persona
by : ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

8 comments:

tun_telani said...

kak lieza.. fuhh.. kompom sedap gler nih! tebal betul lapisan cheese dia tu..

Nurul said...

Kak Lieza...
Nak try juga nanti tapi kena ader stok cheese dulu.. nampak sedappp... :)

dZana said...

aduhai liza..mcm nk kene demam kek ni balik pulak.. huuuu.. sedapnya dgn rasa lemak2 manis cheese tu...

Nieza said...

memang sedap!...nieza pun dah buat tapi abisla tak sempat nak snap photo simpan nk tunggu cuaca ok sikit baru nak snap..lastly abis gitu jer...nanti kena buat lagila...hehe

AZLITA AZIZ said...

salam eza...
terima kasih sudi singgah..
Salam kenal dari akak juga..

cheese pesona yang memang sangat mempersona :D

nuwairani ismail said...

tak tahan godaan tengok kek keju ni...dahlah senang, xyah susah2 nak bakar lagi dah...hadoi....tahan mata jela tengok lemak2 pasni...

Dalila Hamid said...

buat hidangan aidiladha sedap ni.. :)

Ayu said...

Assalam lieza,
wah cheese pesona pun dah samapi sini juga ya..akak juga yang masih belum ada chance nak mencuba..maklum ler anak2 tak berapa into cheese..kalau buat akak ler yg kena perabihkan..