Wednesday, November 2, 2011

Fluffy Pancake

Dah minum petang ke teman2 sekalian?..mesti la sudah kan...dah ptg sgt dah pun kalau kat sini dah dekat nak maghrib dah...ptg ni lieza nak share resepi Fluffy Pancake yg amat2 gebus..lembut dan sedap dimakan dgn apa2 jenis manisan pun...utk pancake yg lieza buat ni lieza makan dgn coklat peanut dan kaya juga...uishh sedap la..anak2 pun suka...paling besh teksturnya yg lembut...tak tau nak kabo camner....cuba ler try....
Seperti biasa la kan..resepi2 ni mana pernah lieza reka atau org pertama yg buat...mesti lieza rujuk dekat dapur2 bloggerkan..mana ler reti lieza ni kan...utk resepi yg lieza cuba nih lieza rujuk kat dapur K.Nor Secubitgaram atas nama Fluffy Pancake...dah lama lieza nak buat baru hari ni tercapai hasrat..tapi kan kat dapur K.Nor nih kan ada 2 version tau..satu lg version Fluffy Butterscotch Pancake dimana version yg telah diolah oleh K.Nor..sapa nak tgk pergi godek dapur k.nor yer klik jer kat nama yg lieza linkkan tu..ok lah k.nor lieza nak copy resepi asal dan yg k.nor olah tu yer...utk rujukan lieza kot2 nanti terjumpa butterscotchnya nanti bole guna resepinya pulak...terima kasih yer k.nor sbb berkongsi rasa dan resepi yg sedap nih.


FLUFFY PANCAKE
source: Allrecipes
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda ~ k.nor letak secubit jer
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted
cooking spray ~ optional

Directions
Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".
Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.



#############################################

FLUFFY BUTTERSCOTCH PANCAKE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
olahan dari resipi FLUFFY PANCAKE

Bahan:
1 1/2 cawan susu
4 sudu besar cuka/jus lemon
2 cawan tepung serbaguna/gandum biasa
3 - 4 sudu besar gula castor
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
1/2 sudu teh garam
2 biji telur A
2 sudu besar butterscotch essence
4 sudu besar butter ~ dicairkan

Cara:
Masukkan cuka/jus lemon kedalam susu. Kacau sedikit dan biarkan lebih kurang 5 minit (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
Dalam satu mangkuk yg besar, ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonate dan garam.
Masukkan gula dan kacau hingga rata.
Pukul sedikit telur dgn garfu, masukkan butter dan butterscotch. Kacau.
Masukkan pula bancuhan susu tadi dan kacau hingga sebati.
Tuangkan bancuhan cecair kedalam mangkuk berisi bahan2 kering tadi.
Kacau hingga adunan sebati.
Panaskan nonstick frying pan dgn api yg sederhana panas dan tuangkan sesenduk adunan, biarkan dlm keadaan membulat dan masak hingga keluar buih2 pada permukaannya dan balikkan.
Masak hingga pancake masak dan angkat.
Hidangkan pancake dgn jem/butter/sos coklat/madu/golden syrup atau apa2 yg disukai. (K.Nor suka makan dgn susu pekat hehe)

KLIK SINI nak tgk rupa butterscotch

5 comments:

tun_telani said...

gebu nyer kak! jeles laa tgk bentuk lovey2 tu.. tu pan dia bentuk love ye?

Ezadlieza said...

Tun....mmg gebu tun...mkn dgn kaya rasa dah mcm kaya ball..hehehe...bentuk love tu akak guna acuan bentuk love...silicon bentuk love yg akak beli kat daiso..

K.Nor said...

gebus gebas the pancake hehe.. tq sudi try :)

nuwairani ismail said...

dari hari tu lagi duk berkenan dengan pancake yang kak nor tayang. tapi sebab baru buat mayonis pancake kan, tunggu la bebila rasa nak makan baru buat.

Diana @ Melley Mey said...

alahai... gebunya tgk pankek tu... comel sgt... ari tu pun tergoda tgk kat dapur akak nor... nie terus tergoda lagi.. kena buat gak nie nnt...