Friday, October 28, 2011

Yorkshire Pudding + Salad Udang

Hari ni tercapai juga hasrat hati utk mencuba Yorkshire Pudding bersama salad udang...First time lieza tahu menu nih...first time juga lieza makan menu ni....bagaimana pula rasanya??? 2 thumbs up tauu...sedapppp sgt2...anak2 mmg suka..bukan senang nak menepati selera anak2 lieza nih..alhamdulillah semua suka termasuk ler Mr. Hubby...sedap sedap dan mmg sedap...menepati citarasa tekak kami semua....terima kasih buat K.Nor Secubitgaram dan tak lupa juga buat Diana Skyblue's kitchen yg sudi berkongsi resepi yg dah jd kegemaran kami semua...
Bersama2 dgn Yorkshire Pudding ni...lieza gandingkan juga dgn salad udang nih...perghhh mmg sedap wooo....mmg tak sangka rasanya salad ni pun sedap....sampai Mr. Hubby kata bole buat biz nih..huahuahua...ok lah K.nor lieza nak copy resepi ni dari k.nor yer...



YORKSHIRE PUDDING
Resipi Asal ~ Food.com (
Olahan oleh ~ Diana@Sky Blue's Kitchen ( dalam tulisan berwarna merah )
sumber : K.Nor@SecubitGaram


1 cup beaten egg
1 cup plain flour
1/2 cup milk _ ( Diana gantikan dengan 1 tbsp susu pekat manis )
1/2 cup water _ ( Diana bubuh 1 cawan )
Salt
Pepper
1 -2 tablespoon cooking oil or 1 -2 tablespoon dripping

Lieza buat ni ikut cara Diana dgn menggunakan susu pekat manis bersama 1 cawan air..adunannya juga cair mcm adunan kita nak buat roti jala tu..sukatan telur tu lieza guna cawan metrik mmg cawan khas utk sukatan..telur yg lieza gunakan sebanyak 4 biji atau sampai cukup secawan...kemudian telur tersebut dipukul dgn handwhisk sahaja, lieza pukul dalam 5 minit lebuh kurang..dibekas lain ayak tepung bersama garam dan pepper tu...buat lubang ditengah masukkan aduna telur sikit sikit dan whisk sampai sebati, kemudian masukkan air/susu whiskkan sehingga sebati. Tutup adunan dan biarkan selama 1 jam.
Sebelum bakar..lieza panaskan oven pada 240 selama 10 minit..kemudian panaskan muffin tray yg telah di letakkan sedikit minyak dan juga disapu sekellilingnya selama 5 minit. keluarkan muffin tray tuangkan adunan sampai penuh..kemudian lieza bakar dlm 25 minit ikut suhu oven masing2 ..dah siap boleh dihidang dgn salad udang..utk muffin tray yg macam lieza nih dpt ler menghasilkan 12 biji yorkshire pudding.
Utk melihat dengan lebih detail dan tip2 yg berguna bole ler klik kat dapur k.nor dan Diana. yg lieza dah backllink kan diatas.

p/s Diana & K.Nor kalau tertinggal dan tersilap tolong yer..

masa tgh membakar


DIRECTIONS:

1
Preheat your oven to 240°C, 475°F or gas mark 9. ( If you are cooking roast beef and/or roast potatoes, make sure the beef has been removed to "rest" before carving and that the potatoes are moved down to the bottom shelf and NEED browning still. ).
2
Pour a scant amount of oil or dripping into your Yorkshire Pudding tins. ( A large roasting tin can be used too. If you do not have a Yorkshire Pudding tin which has 4 wide and shallow cups of about 4" in diameter, then use a large muffin tin.).
3
Put the tin into the pre-heated oven about 5 minutes before you want to cook the Yorkshire Puddings.
4
Empty the flour, salt & pepper into a large roomy bowl.
5
Make a dip in the centre and add the beaten eggs bit by bit, mixing as you go along.
6
Add the water/milk mixture gradually and whisk in between each addition.
7
Keep whisking until all the liquids have been added. The batter may still be lumpy - this does not matter.
8
Cover and leave to rest for up to 1 hour.
9
Just before cooking, whisk thoroughly again to break down any lumps & add some more air.
10
Carefully take out the tin/s. Pour the batter into the tin/s and QUICKLY return to the oven.
11
Cook for about 20 minutes until well risen and golden brown. DO NOT open the oven in the first 10-15 minutes or they will DROP!
12
If you have two tins cooking, rotate the tins from top to bottom shelves after the 10-15 minutes so they cook evenly.
13
Serve with Roast Beef and lashings of gravy.

Yg K.Nor buat:
3 bj telur A (tak cukup satu cawan ni jd K.Nor topup dgn sedikit susu fresh utk mencukupkan 1 cawan)
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu fresh
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar gula
minyak secukupnya utk disapu pd tin muffin

Link utk resipi2 Yorkshire Pudding yg boleh didapati kat blog Diana: (utk rujukan K.Nor dikemudian hari) Tq D :)
http://skybluemelleymey.blogspot.com/2011/10/yorkshire-puddings.html
http://skybluemelleymey.blogspot.com/2011/10/yorkshire-puddings-versi-2.htm

SALAD UDANG
sumber : Diana@SkyBlue'sKitchen
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bhn²
200 gm udang _ d kupas dan bersihkan _ cincang halus
1/2 tbsp minyak zaitun
1/4 tsp serbuk cili
1/4 biji bawang besar _ d cincang
2 ulas bawang putih _ d cincang
1 tangkai daun bawang _ d cincang ~ tak ada stok, k.nor gantikan dgn batang daun saderi
2 tsp jus limau kasturi
5 tbsp mayonis
1 tbsp susu pekat manis ~ tak ada stok gak, gantikan dgn 1/2 sudu teh gula
Garam
Serbuk lada hitam

Cara²
Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan sedikit garing.
Masukkan serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan udang.. masak selama 2 - 3 minit d atas api kuat.
Masukkan daun bawang cincang dan gaul rata.. Tutupkan api dan angkat.
Campurkan mayonis, susu pekat manis dan jus limau kasturi.
Gaul sebati dan jika suka boleh d sejukkan d dalam peti ais.
Makan bersama Yorkshire Puddings atau roti.

7 comments:

K.Nor said...

nak!! 3 ketul cukup :)

tun_telani said...

wahh!! hebat laa kak lieza.. tun smp skrg tak buat.. duk berangan2 je nk buat ;p

Ezadlieza said...

K.Nor....nanti lieza buat lagi bagi 3 ketoi yer...

Ezadlieza said...

Tun Telani...ish hebat mendenya...sifu2 tu lg hebat sampai buat akak betul2 teruja..ternya sedapppppp sgt..cpt tun cuba...

Anna Qawina said...

aslmkm..ketuk dapo akak jam 3.30 pg..ada makanan tak?

dZana said...

menu yg dah KIV ni.. pas tu cam dah sejuk pulak.. bila tgok lieza buat trasa pulak nk cuba.. tgok dlm oven lieza tu rasa truja pulak.. hihihi

Diana @ Melley Mey said...

wah sedapnya tgk... nasib baik ari nie x dapat buat.. kena p hospital jap lagi... kalau x... nak juga buat skg.. terliur plak tgk tau... Terima kasih sudi mencuba.. :)