Thursday, September 22, 2011

Serunding Kelapa Berdaging

Ini menu dah lama lieza buat masa kat umah mertua hari tu...lieza buat sesama MIL utk hari raya....resepinya lieza amik dari MyR Kak Besah..cumanya hari tu terlebih sikit asam jawanya...tp rasa still ok...sedap dimakan dgn nasi...nasi impit juga pulut...

Bahan-bahan ( blh mkn & simpan.. )

  • 1 kg daging lembu - dipotong nipis.
  • 2 biji kelapa parut - putih nya saja.
  • 20 tangkai cili kering,11 bj bawang merah,7bj bawang putih,5 btg serai,3cm halia muda & 2cm lengkuas - dimesin halus.
  • 1 sudu mkn jintan manis, 1/2 sudu mkn jintan putih & 2 sudu besar biji ketumbar - dimesin.
  • 5 sudu besar gula.(blh kurangkn jika xsuka manis)
  • 1 sudu mkn air asam jawa & garam secukup rasa.
  • 1 senduk miyak masak.

Cara-cara

  1. dlm kuali, satukn kelapa parut,daging & bahan2 yg dimesin halus. ramas hingga sebati.kalau tkut tngan pedas,gaul je lh ngn sudip.
  2. masak dgn api sderhana.bila mendidih & air daging tlh keluar, tutup kuali smbil kecilkn api.biar daging merenih.
  3. bila airnya telah kering, tambahkn 1 senduk minyak masak.pada tahap ini,serunding kena dikacau selalu spya x hangus.
  4. masukkn pula rempah ketumbar,jintan yg tlh dimesin td, gula & garam. suaikn rasanya smbil dikacau selalu.
  5. bila serunding telah kering, daging tlh empuk & warnanya agak gelap bleh lh diangkat.bleh lh dimakan bersama pulut, nasi impit & jgk lempeng...

6 comments:

tun_telani said...

Ooo.. ada gak serunding kelapa nih yg ada daging ye.. biasa tun wat letak ikan je.. dpt mkn ngan nasi kerabu sedap nih.

Diana @ Melley Mey said...

tgk cam sedap jer tu serunding kelapa berdaging.... x perna lg buat... bole try gak nnt..

Chik Mimi said...

sedap ni leyza,makan dgn nasi impit

Ezadlieza said...

Tun..

Mmmg ada serunding berdaging ni tun..org jawa slalu buat bila ada kenduri nasi ambang...sedappp..

Ezadlieza said...

Diana...
Try ler diana..sedap makan dgn pulut atau nasi pun sedap...

Ezadlieza said...

Chik mimi..
Akak..mmg kak sedap sungguh mkndgn nasi impit..