Lauk hari ni ikan kembung bakar sumbat kelapa..nyumnyumnyum mmg menyelerakan..sedap sedap..sebenarnay lieza tak pernah buat pun gini...sbbnya nak cari kelapa parut tu payah sikit..tp skrg dah tau kat mana nak cari kelapa parut..resepi lieza amik dari dapur Nieza Finland..terima kasih nieza yer...akak nak tepek resepinya kat sini juga.
Bahan-bahan
2 ekor ikan cencaru yg dibelah bahagian belakang - lieza guna 2 ekor ikan kembung
50gm kelapa parut - lieza agak agak
Bahan mesin
30gm udang kering
2 ulas bawang merah
2 batang serai
3 biji cili merah - lieza guna cili kering
1 inci belacan
3 biji limau kasturi - lieza letak pati asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat
1. Masukkan udang cili merah,bawang dan udang kering, serai kedlm blander....kemudian masukkan belacan dan garam..dan perahan air limau dan blenderkan sehingga lumat.
2.Campurkan kelapa parut bersama bahan-bahan yg dikisar halus tadi. Gaul sehingga sebati.
3.Kemudian sumbatkan ke belakang ikan yang telah dibelah.
4.Kemudian panaskan oven dan setelah panas masukkan ikan dlm oven....kalau tak nak bakar nak goreng pun boleh..
5.Bakar sehingga masak dan nampak kekuningan...sedia dihidangkan.
2 ekor ikan cencaru yg dibelah bahagian belakang - lieza guna 2 ekor ikan kembung
50gm kelapa parut - lieza agak agak
Bahan mesin
30gm udang kering
2 ulas bawang merah
2 batang serai
3 biji cili merah - lieza guna cili kering
1 inci belacan
3 biji limau kasturi - lieza letak pati asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat
1. Masukkan udang cili merah,bawang dan udang kering, serai kedlm blander....kemudian masukkan belacan dan garam..dan perahan air limau dan blenderkan sehingga lumat.
2.Campurkan kelapa parut bersama bahan-bahan yg dikisar halus tadi. Gaul sehingga sebati.
3.Kemudian sumbatkan ke belakang ikan yang telah dibelah.
4.Kemudian panaskan oven dan setelah panas masukkan ikan dlm oven....kalau tak nak bakar nak goreng pun boleh..
No comments:
Post a Comment