Thursday, July 14, 2011

Ikan Kembung Bakar Berempah Harum

Resepi Asal dari Dayang Jack ni ikan Siakap Bakar Berempah Harum ...tapi lieza nampak menu nih ada kat umah K.Nor yg menggunakan ikan pari....memandang stok kat umah ni ada ikan kembung jadi lieza guna la ikan kembung jer...mmg sedap dan harum weiiiii...next time lieza nak juga try dgn ikan siakap..kalau ikan pari cam payah tul nak jumpa kat sini....apa pun thanks Dayang n K.Nor kerna mengongsikan resepi nih..

SIAKAP BAKAR BEREMPAH HARUM - lieza guna ikan kembung
resipi : DayangJack
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (dibersihkan) ~ k.nor guna ikan pari
1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
2 helai daun limau purut (diracik halus)
bahan-bahan dikisar bersama :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 helai daun limau purut
3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
1 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar kicap pekat
sedikit belacan bakar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
gula dan garam secukupnya
sedikit air

Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
Kemudian bakar ikan sehingga masak.

No comments: